Když tulipánům ve váze klesnou hlavičky, ještě je neodepisujte. Přivolejte na pomoc noviny a šumivý nápoj

Když tulipánům ve váze klesnou hlavičky, ještě je neodepisujte. Přivolejte na pomoc noviny a šumivý nápoj
Pokud jsou vaše tulipány zplihlé už krátce po zakoupení, nejlepší bude je zabalit do papíru a dát na jednu až dvě hodiny do vázy s čerstvou vodou. Pro delší zachování jejich čerstvosti se však doporučuje kdeco, dokonce přidání šumivého nápoje do vody. Důležitý je i správný řez a přísun světla.

Zabalte tulipány do papíru a dejte do vody

Téměř každý měl někdy tu smůlu, že si koupil čerstvou kytici tulipánů, ale pestrobarevná krása mu vydržela jen krátce. Jednotlivé tulipány začaly záhy ochabovat a věšet hlavičky, ale vy to dělat nemusíte. Znalci květin vědí, že v takových případech není nutné se rovnou vzdávat naděje. Stačí stonky doma zabalit do starých novin či jiného papíru, aby konce zůstaly volné, a umístit tulipány do těsného papírového korzetu ve váze s čerstvou vodou na jednu až dvě hodiny. Tento trik umožní stonkům, aby znovu nasákly cennou tekutinu a zesílily.

 

Jsou-li právě koupené květiny dosud zabalené v igelitu, můžete je v něm zatím nechat a dát do vázy s čerstvou vodou na stejně dlouhou dobu, jak bylo zmíněno výše, tedy hodinu až dvě. Nezapomeňte ovšem, že před vložením řezaných květin do vázy byste měli vždycky nejdřív ostrým nožem seříznout stonky na koncích. Měkké stonky, jaké mají tulipány nebo třeba gerbery, by měly být řezány rovně, na rozdíl od růží, které se stříhají šikmo. Voda ve váze by se měla každé dva až tři dny vyměnit za čerstvou a mezitím by bylo vhodné vázu krátce vyčistit. Ujistěte se, že jste znovu zastřihli i stonky.

Neumisťujte tulipány do vázy k narcisům

Jarní kombinace, která k utvoření vyloženě vybízí, je kytice narcisů a tulipánů. I když takhle pohromadě mohou ve váze vypadat hezky, jistě si brzy všimnete, že vaše tulipány začnou chřadnout mnohem rychleji než narcisy. Je to proto, že narcisy mají v míze chemikálii, jež ztěžuje stonkům tulipánů přijímat vodu.

Tulipány a další řezané květiny tedy trpí, pokud skončí ve váze společně s narcisy nebo hyacinty, které uvolňují do vody sekret schopný ucpat vodivé dráhy ve stoncích jiných květin. Ty se pak rychleji zkazí.

Pes stojící u kbelíku s jarními květy
Nedávejte k sobě narcisy a tulipány. | Zdroj: AntonMatyukha / Depositphotos

Dopřejte květinám dostatek světla

Na rozdíl od mnoha jiných řezaných květin mají tulipány schopnost růst a ohýbat se směrem ke světlu (ve skutečnosti mohou vyrůst až o 2,5 cm i po řezu), takže mohou naopak začít klesat, pokud jsou natočené směrem od okna. Otáčejte proto vázu každý den, aby stonky zůstaly rovné a aby každý květ měl dostatečný, vyvážený přístup světla. Zároveň byste je ale měli chránit před přímým slunečním zářením.

Přidejte do vody šumivý nápoj

Dalším poněkud zvláštním trikem je nalití doušku šumivého nápoje do vody k tulipánům. Perlivá voda, tonik nebo dokonce limonáda – cokoli čirého a šumivého, pokud nechcete mít barevnou vodu – by prý měly zafungovat. Cukr v šumivém nápoji totiž pomáhá květiny povzbudit, podobně jako krmivo pro řezané květiny. Svou roli přitom hraje i výběr správné vázy. Ty vyšší s menšími hrdly spíše přimějí stonky zůstat ve vzpřímené pozici. Nemáte-li vysokou vázu, hodí se i džbán.

Zdroje článku: