Zajistěte, aby vám voda v sudu nepřetékala a aby ho nezničila, až v zimě zamrzne

Zajistěte, aby vám voda v sudu nepřetékala a aby ho nezničila, až v zimě zamrzne
Dešťová voda je pro rostliny zdravější než ta z vodovodu a můžete ji využít na zalévání, čištění zahradního nářadí i k dalším účelům. Proto je dobré mít na zahradě kvalitní sud, o který je třeba se před příchodem mrazů náležitě postarat. Kdyby vám voda v něm zamrzla, mohla by ho poškodit.

Sbírejte vodu do sudů a využijte ji mnoha způsoby

Sudy na dešťovku jsou skvělá věc, majitelé jejich instalací mohou snížit odtok vody na svém pozemku a zachycenou vodu využít k zalévání zahrad a trávníků, čištění zahradního nářadí, plnění fontán, hašení táboráků atd. Zároveň ušetříte peníze, a přitom dopřejete rostlinám zdravou vodu, která je měkčí než ta z vodovodu a neobsahuje chlór.

Dešťové sudy se samozřejmě liší velikostí a jsou vhodné pro domácnosti i větší budovy. Aby bylo možné pojmout odtok z větších střech, lze připojit více sudů, které zachytí více vody. Tím současně zajistíte, že vám jeden přeplněný sud zbytečně nepřeteče. Ztracené vody by přece byla škoda. Každý sud na dešťovku by nicméně měl mít přepad směřující na zahradu či trávník, a ne na nepropustný povrch, jako je chodník nebo příjezdová cesta. Údržba sudu je minimální, ale důležitá. Přesvědčte se, že se v odkryté stojaté vodě nemnoží komáři.

V zimních měsících pak sud odpojte a uložte do kůlny či garáže nebo nechte kohoutek otevřený, aby voda nezamrzla a nezpůsobila prasknutí sudu.

V zimě chraňte sudy před popraskáním

Během vegetačního období mají dešťové sudy tendenci shromažďovat organické materiály, jako je listí, pyl stromů aj. Pravidelné odstraňování nečistot prodlouží jejich životnost a zabrání ucpání. Na konci sezóny by měla být síta odstraněna a vyčištěna a u hadic je zapotřebí zkontrolovat, zda těsní a nejsou ucpané. Dohlédněte také na to, aby na dně sudu nebyly usazeniny.

Nejběžnějším doporučením na ochranu sudu před zimním mrazem je jeho vyprázdnění a uvolnění ze svodu. V závislosti na konstrukci a typu použitých sudů mohou některé kvůli přílišným mrazům popraskat. Mnohé sudy jsou vyrobené z extrémně těžkého plastu, který zamrzlou vodu snese. V případě pochybností je ale nejlepší je vyprázdnit a na zimu jednoduše otočit vzhůru nohama nebo přenést někam dovnitř.

Druhou možností je otevřít ventily, nechat vodu protékat sudem na dešťovku a vypouštět ji na dvůr. Tím zabráníte hromadění vody a tlaku vyvíjenému na nádobu, když voda zamrzne a expanduje.

Existují samozřejmě i úspornější a snazší vychytávky zahrádkářů na to, jak sudy ochránit před poškozením v důsledku velkých mrazů. Doporučují se např. prázdné plastové láhve, uzavřené a naplněné buď drobnými kamínky, trochou písku nebo zeminy, aby se po ponoření do sudu držely spíše u dna. Nejlepší je kombinace úplně prázdných láhví s těmi lehce zatíženými. Místo nich ale můžete dát do sudu obyčejné dřevěné prkénko nebo tyč, která by vyčuhovala nad hladinu alespoň 20 až 30 cm vysoko. I to zabrání ledu ve zničení sudu.