Mám rád čas růží – aby ale bohatě vykvetly, musíte na jaře provést důležitý řez

Mám rád čas růží – aby ale bohatě vykvetly, musíte na jaře provést důležitý řez
Růže rostou nejlépe, když jsou správně prořezány. I ty divoce rostoucí mají své kouzlo, ale většina amatérských zahradníků dává přednost přesnému tvaru. Má to dobrý důvod: pouze růžový keř, o který je s láskou pečováno a jemuž se dostává potřebného prořezávání, vydá světu na odiv krásné květy.

Správné prořezávání růží je nutné z mnoha důvodů

Prořezávání růží je nezbytné k odstranění zimou usmrcených výhonů (stonků), regulaci velikosti a povzbuzení rostliny k nejlepší možné produkci květů. Různé druhy růží však vyžadují různé techniky prořezávání. Pokud růže prořezáváte nesprávně, můžete poškodit křehké rostliny a riskovat choroby, v nejhorším případě úhyn. Pravidlo číslo jedna říká, že nejlepší je prořezávat růže na jaře. Pokud zimní mráz pronikne do čerstvých řezů, větev by mohla odumřít.

Jakmile se objeví první pupeny, sáhněte po čistých a ostrých zahradnických nůžkách. Děje se tak přibližně ve stejné době, kdy kvetou zlatice, tedy koncem února nebo v březnu. S prořezáváním můžete počkat i do léta. U větších výhonů použijte nůžky určené pro větve a u některých velmi starých a dřevnatých růží může být zapotřebí ruční prořezávací pila. Nejdůležitější je začínat těsně nad pupenem směřujícím ven a stříhat pod mírným úhlem. To umožní dešťové a zavlažovací vodě dobře stékat z řezaného povrchu, čímž se sníží možnost hniloby. Tento způsob prořezávání navíc povzbudí větev, aby rostla směrem ven, nikoli do středu keře.

Během vegetačního období byste také měli provádět ořezávání „odumřelých hlav“, odstraňovat odkvetlé květy a malé, odumřelé výhony či větve. Odřízněte tedy staré, hnědé výhonky až k mladému, zelenému dřevu. V některých případech možná budete muset radikálně řezat až k zemi. Budete-li mít štěstí, pod ní budou stále dřímat výhonky, které znovu vyraší. Odstraňte samozřejmě nemocné výhonky. Červenohnědé až fialové fleky jsou známkou nebezpečné černé skvrnitosti. Výhonky napadené plísněmi odřízněte. Divoké výhonky byste naopak neměli stříhat, ale odtrhnout, jakmile se objeví. Poznáte je podle toho, že listy mají jinou barvu.

O konečných úpravách se rozhoduje podle toho, jak vaše růže roste. Nízko rostoucí exempláře radikálně omezte, podpoříte silné výhonky. Jestli růže již bujně roste, prořezávejte nesměle. Na závěr nezapomeňte odstranit listí a odřezky, aby se netvořily patogeny.

Odstřihování odkvetlých květů růží
Odstřihování odkvetlých květů růží | Zdroj: thefutureis / Depositphotos

Různé druhy růží znamenají různé způsoby prořezávání

Hybridní čajové růže jsou pro své nádherné a voňavé květy nejoblíbenější. Zakoupené ve školkách byly pravděpodobně v době prodeje už zkrácené, ale mohou vyžadovat další řezání zpět na zdravou tkáň. Po počátečním zastřižení by měl být řez prováděn každé následující jaro, ale ne tak extrémně jako v první sezóně. Odstraňte větve, které rostou směrem ke středu rostliny – pokud se kříží, odstřihněte tu menší.

Popínavé růže vyžadují určité množství každoročního prořezávání, aby se udržely na mřížoví či plotě. Prořezávejte je na jaře ihned po odkvětu podle jejich růstových zvyklostí a požadované formy. Začněte odstraněním starých a upadajících větví. Nestříhejte je ale tolik, jako stříháte hybridní čajové růže. Pravidelný, leč mírný řez podpoří přísun mladších, silněji kvetoucích částí.