Druhá vlna očkování je tady, o vakcínu mohou žádat senioři nad 70 let a pedagogové

Druhá vlna očkování je tady, o vakcínu mohou žádat senioři nad 70 let a pedagogové
Od pondělí se mohou o vakcínu hlásit i senioři nad 70 let, ale také všichni pedagogové. Očkovat budou kromě nemocnic a očkovacích center také praktičtí lékaři.

Mimo to, že se neustále mluví o tvrdším lockdownu a o přeplněných nemocnicích se můžeme v této těžké době těšit i na něco pozitivního. Od pondělí se totiž rozjede druhá vlna očkování. O vakcínu se pomocí rezervačního systému ministerstva zdravotnictví mohou hlásit všichni senioři nad 70 let, kromě toho ale i pedagogové.

Vakcín by měl být dostatek

První vlna očkování se táhla trochu déle, než se předpokládalo a rozhodně neměla takový výsledek, jaký se předpokládal. Ačkoliv je očkovaný téměř všechen nemocniční personál, nepodařilo se krajům proočkovat příliš moc seniorů nad 80 let. V této věkové skupině totiž stále zbývá proočkovat přibližně 60/% seniorů. Z těch, kteří již očkování podstoupili zatím přibližně polovina nedostala druhou dávku. 

Po počátečním fiasku s přerozdělováním vakcín jednotlivým krajům a po neschopnosti zajistit jejich dostatečně velké množství snad svítá na lepší časy. Ministerstvo zdravotnictví mělo dostatek času na to, aby "vychytalo mouchy" rezervačního systému a aby zapracovalo na logistice.

Zapojí se i praktici

Podle ministra zdravotnictví by se do očkovacího procesu mělo zapojit až 5 000 praktických lékařů. Ti by nejdříve měli obvolat pacienty v nejrizikovějším stavu a vakcínu jim nabídnout.  Na rozhodnutí praktiků bude také to, zda nechají naočkovat i člověka do 70 let v závislosti na jeho zdravotním stavu.

Učitelé se nahlásí přes unikátní kód

Druhá vlna očkování se týká také pedagogů. Ministr Blatný uvedl, že by se měli všichni učitelé proočkovat zhruba za měsíc, aby byl návrat žáků do lavic snadnější a co nejdříve proveditelný. Díky unikátnímu kódu, který dostane každá škola, že učitel může přihlásit do rezervačního systému i v případě, že ještě nemá 70 let. 

A jaké jsou vyhlídky na zbytek roku? Pakliže zvládneme příštích pár týdnů, kdy by měla být epidemie na vrcholu a budeme pokračovat ve vakcinaci, na přelomu srpna a září by podle ministra zdravotnictví mohla být proočkována většina populace