Odhalte tajemství motýlího ráje: Přilákejte motýly, kteří oživí vaši zahradu

Odhalte tajemství motýlího ráje: Přilákejte motýly, kteří oživí vaši zahradu
Objevují se první voňavé květiny a motýli se začínají třepotat v zahradách, tak se ohlašuje svěží období jara. Stále více motýlích druhů je však vážně ohroženo. Osázejte své zahrádky a balkony tak, abyste je tam přilákali a pomohli jejich rozšíření.

Od března poletují první žluťásci řešetlákoví

Žluťásek řešetlákový je jedním z prvních motýlů, kteří se objevují někdy už i koncem února. Je to proto, že chladné měsíce tráví dospělí jedinci ve stavu strnulosti. Pak jsou podle odborníků okamžitě plně letuschopní. Zimní úkryt opouštějí zpravidla v březnu, když teploty dosáhnou cca 14 °C.

Snadno je rozpoznáte od ostatních druhů podle barvy. Samice mají zelenobílá křídla, pouze samci se vyznačují výrazně žlutým, jarním zbarvením. Tento druh je zatím ještě považován za neohrožený, na rozdíl od mnoha jiných, dokonce vyhynulých.

Vhodnou potravu jim poskytují časně kvetoucí rostliny, např. narcisy. Jaro je obdobím páření hmyzu, a tak motýli potřebují dostatek energie. V létě se líhne nová generace a tehdy patří mezi výživné zdroje nektaru např. kyprej vrbice nebo pcháč zelinný. To je mimochodem typická vlastnost mnoha druhů motýlů, že se jejich housenky specializují na velmi specifické rostliny. Housenky výše zmíněného žluťáska se třeba živí výhradně shnilými stromy a druhy řešetláku.

Chcete-li hmyzu pomoci, měli byste chránit jeho stanoviště – vlhké louky, suché trávníky, strukturované okraje keřů a lesů – a vysazovat na zahradě, terase nebo balkoně rostliny, jež mu poslouží jako vhodná potrava.

Žluťásek řešetlákový na květu pcháče
Žluťásek řešetlákový na květu pcháče | Zdroj: kiero / Depositphotos

Pomozte motýlům a podpořte biodiverzitu

Některé druhy motýlů jsou na ústupu hlavně proto, že bojují se ztrátou přirozeného prostředí. Vaše zahrady, terasy či okenní parapety by se pro ně přitom mohly stát mnohem útulnějšími. Pěstujte květy bohaté na nektar a rozličné rostliny, jež kvetou po celý rok, abyste do zahrad přilákali různé motýly. Nezapomeňte je ale dostatečně zalévat, protože zásoby nektaru se snižují, pokud rostliny bojují o vodu.

Dospělí motýli si často pochutnávají na zvoncích, měsíčcích, hyacintech, jeteli, ostružinových keřích, vřesu, levanduli aj. Je ovšem důležité si zjistit, jací konkrétní motýli ve vaší oblasti žijí, a teprve na základě toho vybrat vhodné rostliny. Motýli vezmou zavděk též vyřazeným, spadaným ovocem, např. hnijícími hruškami nebo jablky, proto je nechte ležet na zemi nebo dejte do kompostu.

Potrava není jediným důležitým krokem. Pokuste se motýlům zajistit také potřebné teplo tím, že pro pěstování rostlin vyberete místa, kam dopadá slunce. Zapotřebí je rovněž dostatek prostoru k létání. I lidé bez velkých zahrad ale mohou povzbudit motýly, aby se jim dařilo. Mnoho rostlin se ujme v okenních truhlících a na terasách. Umístěte je na okno, na které dopadá nejvíce slunečního světla. Rovněž můžete zkusit na balkon umístit krmítko pro motýly – mělkou misku s cukrem a vodou nebo ovocnou šťávou. Případně tam položte talíř s kousky ovoce.

Zdroje článku: