
S příchutí Itálie: Kde se vzala pizza a patří na ni ananas nebo ne?
Kde se vzala pizza
Ačkoli je pizza tradičním italským pokrmem, předchůdce dnešní pizzy se pravděpodobně připravoval už v období neolitu.
Doloženo taktéž máme, že podobné koláče uměli chystat i starověcí Egypťané. Překvapivě se tehdejší placky nejedly suché. Dávala se na ně směs zeleniny a masa, čímž se už blížily dnešnímu pojetí pizzy.
Dále tento základ pro pozdější pizzu vylepšili Řekové. Suroviny totiž na těsto začali klást ještě před pečením. Díky tomu se s ním lépe propojily. Mnozí tak dokonce tvrdí, že pizza prochází nikoli z Itálie, ale právě z Řecka. V samotné Itálii je pizza doložena na konci 19. století. Jde o slavnou Margheritu, pojmenovanou na počest královny, u nás známé jako Markéta Savojská.
Co patří na pizzu a jak je to s tím ananasem
Zdroje se víceméně dokáží shodnout pouze na dvou základních surovinách: Na pizzu podle různých názorů určitě patří rajčata a sýr. A to i když rajčata se na ni poprvé dostala až v 16. století. V Evropě se totiž právě v tomto období rozšířila.
Ostatně původní pizza byla jídlem chudých a s bohatě obloženými variantami dneška toho moc společného neměla. Obsahovala pouze těsto, čerstvá rajčata, olej, česnek, bazalku a oregano.
Pravou italskou pizzu si však brzy zamilovali napříč světem. Italští přistěhovalci se pak v Americe postarali o to, že se pizza přiblížila více americkým potřebám Mimochodem onu inkriminovanou pizzu s ananasem vymyslel Kanaďan. Byl jím restauratér Sam Panopoulos.
Historie této pochoutky sahá až do 60. let minulého století. Od té doby se nicméně stále vedou debaty o tom, zda ananas na pizzu patří či nikoli. Experiment to měl být spíše zábavný, nicméně se ujal a příznivců pizzy s ananasem je tak stále mnoho ještě dnes.
Další články z rubriky Recepty a Vaření

Připravte si pravou domácí horkou čokoládu
Horká čokoláda je důvod, proč velká většina z nás miluje chladné měsíce. Nebo naopak zimu nesnášíte, ale jen díky tak skvělým příležitostem, jako je dát si lahodnou horkou čokoládu, ji přežijete.

Recepty z pohanky, které si můžete dát bez výčitek svědomí klidně i večer
Pohanka se konečně vrátila na výsluní – právem je tato potravina opět zařazována do běžného jídelníčku nejen v českých rodinách, ale vlivem důrazu na zdravější a rozmanitější stravu ji zařazují také školní a závodní jídelny. Jak si připravit pohanku doma, a těšit se tak z jejích prospěšných látek? Podívejte se na recepty, které obohatí váš kuchařský um.

Co si připravit na snídani a svačinu rychle a zdravě
Přejete si stát se králi kuchyně, avšak bez nutnosti trávit v ní půl dne? Právě pro vás jsou určeny rychlé a jednoduché recepty, jejichž přípravu zvládne opravdu každý. Vyberte si svůj recept pro snídani a chutnou (a hlavně zdravou) svačinku.

Recepty se špenátem a jak jej správně připravit?
Co se vám vybaví jako první, když se řekne špenát? Zelená hmota bez chuti ze školní jídelny? Pokud ano, je na čase dospět. Pro jednou vyzujte školní přezůvky a vydejte se do světa chutí, kde špenát umí inspirativně hrát jednu z hlavních rolí. Znáte salát z baby špenátu?

Bubble tea: Jak si doma připravit oblíbený perlivý nápoj zdravě a snadno
Snad každé dítě miluje bubliny. Je s nimi totiž spousta legrace. Bublinkový čaj je kombinací mléčné chuti, bublinek a lahodných kousků na dně nápoje. Vyrobte si pravý Bubble tea přímo u vás doma!
Další články z rubriky Recepty a Vaření
-
Sladká křupavá snídaňová pochoutka na nedělní ráno
-
Zázvorovo-jablečný perníkový koláč se smetanou oceníte…
-
Nejzábavnější kuchařské show, které by neměly uniknout ani…
-
Mug cakes aneb hrnečkové dortíky - jak si tuto dobrotu…
-
Největší mýty o vegetariánství: jak je to doopravdy s…
-
Staňte se znalcem vína: O sektu aneb víte, co pijete?
-
Jak na skvělé a chutné těstoviny s krémovou paprikovou…
-
Dýňová polévka s chilli – skvělý a zdravý recept
-
Inspirace nejen na Silvestra: Znáte Curacao?
-
Pomerančový likér se skořicí, badyánem a vanilkou
Novinky
-
8 vlastností, které jsou typické pro Lvy. Jsou vážně jen…
-
Interpretace snů pro ty, kteří ve snech válčí
-
10 výrazných vlastností neustupného Býka
-
Melissa Joan Hart: Z mladé čarodějnice Sabriny se stala…
-
Jitka Schneiderová: Modla všech skutečných žen nejen v…
-
Natáčení nového filmu Bastardi 4 už je v plném proudu. O…
Recepty a Vaření
-
Úžasná francouzská delikatesa – MAKRONKY
-
Dobroty bez výčitek: 5 tipů na zdravější slané mlsání
-
3 tipy na slavnostní vaječné velikonoční snídaně
-
Jak připravit ty nejlepší polévky jednoduše a rychle
-
Sushi na jedničku: Víte, jak poznáte skutečně dobré sushi a…