Dort Pavlova – netradiční sladká tečka, na kterou potřebujete jen pár surovin. Dle našeho receptu to zvládne každý.

Dort Pavlova – netradiční sladká tečka, na kterou potřebujete jen pár surovin. Dle našeho receptu to zvládne každý.
Dezert, který se v domácnostech neobjevuje tak často jako například klasická bublanina nebo tvarohové zákusky. Už dlouho jej určitě mnoho z nás chce vyzkoušet. Dny plné deště nás ven nelákají, proč tento recept nevyzkoušet právě teď?

Suroviny:

  • 4 bílky
  • 200 g cukru krupice
  • 1 lžička octu nebo bílého octu
  • 1 lžička vanilkového aroma
  • 1 zarovnaná polévková lžíce škrobu

Postup:

Bílky vyšleháme do tuhého sněhu, do něj po lžících zašleháváme cukr. Šleháme tak dlouho, až necítíme žádné krupičky cukru mezi prsty a sníh je úplně tuhý.

Potom ručně přimícháme ocet, vanilkové aroma a nakonec přes sítko škrob. Celá hmota je krásně tuhá a sněhově bílá.

Hmotu opatrně vyklopíme doprostřed plechu na pečicí papír a rozetřeme do tvaru kulatého dortu. Pokud máte obavy, že se vám kruhový tvar od oka nepovede, předkreslete si ho zespodu na pečící papír.

Korpus vložíme do trouby vyhřáté na 150 °C a ihned teplotu snížíme na 140 °C. Pečeme zhruba 15 minut, po této době teplotu ještě snížíme na 130 °C a sušíme další hodinu a čtvrt. V žádném případě v průběhu pečení neotevírejte troubu, korpus by vám popraskal. Po dopečení necháme korpus v troubě ještě chvíli a teprve po schladnutí vyndáme. Kdybychom korpus vyjmuli ihned, opět hrozí riziko popraskání kvůli teplotnímu šoku.

Pavlova se obvykle zdobí šlehačkou na kterou můžete ještě poklást čerstvé ovoce. Korpus je velmi sladký, takže šlehačku není nutno doslazovat. Navrch se výborně hodí maliny a lístky máty, jejichž kyselost a svěžest dodají dezertu další rozměr. Šlehačku nanášejte na úplně studený korpus, ideálně dvě hodiny před podáváním. Nezdobte dort například den před podáváním, korpus by se rozmočil. Dvě hodiny bohatě stačí na to, aby dort vtáhl vlhkost šlehačky, ale zároveň se neroztekl.

Tip na závěr: Velká Pavlova může být pro někoho výzva. Korpus snadno praská a i když se pečení povede, není pak snadné ho nakrájet a i při jezení na talířku se dost drobí. Pokud máte obavy, zkuste mini pavlovy. Recept je stejný, ovšem místo jednoho velkého kola vytvoříte několik menších (pomoci si můžete třeba tím, že na pečící papír předkreslíte kolečka podle dna skleničky,a by všechny pavlovy byly stejně velké). Kolečka můžete vykroužit pomocí zdobícího sáčku a zakončit asi centimetr až dva vysokým okrajem. Vzniknou jakési mističky, do kterých pak dáte šlehačku. A když jedna praskne, nebo se zkrátka nepovede, nic se neděje, máte několik dalších.