Příprava rajčat k výsadě: Rozdělení sazenic klíčem k bujné úrodě

Příprava rajčat k výsadě: Rozdělení sazenic klíčem k bujné úrodě
Na slunci vyzrálá, šťavnatá rajčátka z vaší zahrady nabízejí chuťové vjemy, jaké z těch koupených v supermarketu zkrátka nezískáte. Vypěstovat si bohatou úrodu lahodných rajčat není těžké, pokud dodržíte určitá pravidla. Nejdříve je třeba načasovat si výsadbu, vybrat správné místo a podpořit růst.

Rostliny rajčat je třeba oddělit a přesadit

Abyste rajčatům dopřáli nejlepší start do života, musíte zvážit několik věcí. První překážky překonáte, když vám semena po výsevu vyklíčí. Pro zajištění toho, že v příštích několika týdnech vyrostou z křehkých sazenic silné mladé rostliny, než se přemístí ven, je zapotřebí světlo a správná teplota. Kromě toho je však důležitým krokem oddělení a přesazování rostlin. Při tomto procesu se vytřídí slabé exempláře a dále se kultivují už jen ty slibné.

Správný čas je stěžejní, nečekejte dlouho

Rajčata se vysazují na jaře nebo začátkem léta v závislosti na teplotách ve vaší geografické oblasti. Vzhledem k relativně dlouhým požadavkům na vegetační období (a pozdnímu termínu výsadby) většina zahrádkářů vysazuje malé „startovací rostliny“ nebo sazenice místo semen poté, co se na jaře oteplí. Mnozí si kupují sazenice v zahradních centrech, ale určitě si můžete vypěstovat vlastní ze semen v interiéru.

Asi tři týdny po výsevu se objeví první „skutečné“ listy rostlin rajčat. Pak už nemusíte dopřávat rostlinám mnoho času na další vývoj, ale měli byste se ihned pustit do práce, než výhonky vyrostou příliš tence. Zpravidla vyklíčí více semen, než je potřeba. Proto bude nejlepší vybrat pouze nejsilnější exempláře, nikoli nejdelší.

Půdu zalijte předem

Přibližně dvě hodiny před oddělováním a přesazováním se rostlinky zalévají, aby se snáze vyjímaly z podnosu. Poté jsou od sebe odděleny pomocí pikýrovacího kolíku. S jemnými kořeny je nutno zacházet opatrně, aby nedošlo k poškození hlavního kořene. Jsou-li delší než dva centimetry, můžete kořeny trochu zkrátit. Podpoříte tak bujný růst.

Připravte si vhodné květináče

Nové květináče o průměru asi 8–10 cm s kompostem nebo směsí rostlinné zeminy a kompostu pro květináče byste už měli mít připravené. Zemina nesmí být příliš studená. Pomocí zmíněného kolíku vytvořte ve středu příhodný důlek. Aby mladé rostliny nebyly po stresujícím stěhování vratké a mohly se rychle uchytit, vysazujte je téměř až po děložní lístky. Na rozdíl např. od hlávkového salátu nebo kedluben mají rajčata v oblibě nízký porost, protože později zakoření i podél stonku. Půda se pak lehce přitlačí a opatrně navlhčí rozprašovačem.

Ani příliš slunečno, ani příliš teplo

Po přesazení nesmí rostliny vyschnout, měly by být denně kontrolovány a nejlépe zalévány pomocí rozprašovače (ne přímo na listy) a později zespodu. Rostliny ještě nedávejte na čerstvý vzduch. Do května by měly být umístěné na světlém místě při teplotě cca 15 °C bez přímého slunce. Pokud by měly kolem sebe přílišné teplo, nerostly by tak energicky. Po prvních dvou dnech si postupně mohou zvykat na slunce. Jakmile je rostlina vysoká 20–30 cm a už nehrozí mráz, může být přemístěna ven.

Zdroje článku: