3 přírodní čistící prostředky, které zaručeně odstraní plíseň ze zdi

3 přírodní čistící prostředky, které zaručeně odstraní plíseň ze zdi
I přesto, že doufáme, že se nám výskyt plísně na zdech vyhne obloukem, ne vždy se přání vyplní. V takových případech je vhodné znát rychlé a účinné řešení, které nejen odstraní veškeré stopy přítomné plísně, ale také ochrání naše zdraví. Pojďme si představit tři nejúčinnější přírodní čistící prostředky, které plíseň hravě odstraní.

Jedlá soda

Už naše babičky používaly jedlou sodu, aby se zbavily nánosu plísně na zdech. Soda bikarbona patří mezi středně účinné přírodní roztoky, vhodné pro všechny typy povrchů, porézní i neporézní. Její použití je snadné: Čajovou lžičku jedlé sody smíchejte s půl litrem vody a vzniklý roztok nalijte do lahve s rozprašovačem. Místo zasažené plísní roztokem nastříkejte, nechte několik minut působit a poté jej vydrhněte připraveným kartáčem. Po důkladném vyčištění místo opláchněte čistou vodou. Pokud jsou nánosy plísně rozsáhlejšího charakteru, celý postup opakujte.

Mezi největší výhody jedlé sody patří její jemná struktura a absence škodlivých chemikálií. Tím pádem je neškodná pro veškeré členy vaší domácnosti, včetně domácích mazlíčků. Zároveň nehrozí, že by její aplikace zasaženou zeď poškodila. Použitím sody bikarbony neodstraníte jen plíseň, ale také se zbavíte veškerých nelibých pachů a přítomné vlhkosti.

Ocet

Mezi další efektivní přírodní prostředky patří bezesporu 12% ocet kvasný lihový. Jeho použití nemůže být jednodušší: Postačí jej nastříkat přímo na postižené místo, případně na hadřík, kterým zasaženou zeď otřeme do čista. Poté jej nechte cca 15 minut působit, postup zopakujte a nakonec místo otřete vlhkým hadříkem.

Stejně jako v případě jedlé sody i ocet je zcela přírodní a netoxický čistící prostředek, jehož použití je pro vaší domácnost zcela bezpečné. Jeho jediná nevýhoda spočívá v mírném a dočasném zápachu po jeho aplikaci. S jistotou odstraní veškeré mírné nánosy plísně. V případě, že se potýkáte s rozsáhlejšími nánosy, bude zapotřebí použít bělidlo či volně prodejný chemický prostředek proti plísním.

Ocet je skvělým pomocníkem v domácnosti
Ocet je skvělým pomocníkem v domácnosti | Zdroj: Evgrafova Svetlana/ Shutterstock

Bělidlo

Pokud se potýkáte se silně zasaženými zdmi, je jasnou volbou bělidlo. Chlór v něm obsažený je vysoce účinný, neboť napadá bílkoviny, jež tvoří strukturu plísně, včetně mikrobů. Bezpochyby se jedná o vysoce účinný čistící prostředek, který odstraní nejen veškerou plíseň, ale rovněž mastné skvrny. Pokud se rozhodnete bělidlo použít, musíte na sebe být opatrní a dostatečně se chránit. Nezapomeňte si obléct šatstvo, u kterého vám nebude vadit, že se zničí, nasaďte si jednorázové gumové rukavice i vhodný chránič obličeje (postačí i rouška či respirátor). Výpary vzniklé kombinací bělidla a plísně by mohly závažně poškodit vaše dýchací ústrojí. Samotná aplikace bělidla je snadná: Nejprve smíchejte bělidlo s vodou v poměru 1:4. Roztok naneste na připravený hadřík a postižené místo jemně drhněte, dokud plíseň zcela nezmizí. Po dokončení aplikace místo osušte hadříkem z měkkého vlákna.

I přesto, že je bělidlo oblíbeným řešením na rozsáhlý výskyt plísně, skrývá zásadní nevýhodu – uvolňuje nebezpečné toxické výpary. Mějte na paměti, že jej nikdy nesmíte míchat společně se čpavkem – vznikl by roztok s fatálními následky. Bělidlo může být rovněž poměrně neúčinné, pokud se jedná o porézní povrch zdí – dřevo či sádrokarton.