Hrad Windsor láká na duchařské příběhy i jedinečný domeček pro panenky

Hrad Windsor láká na duchařské příběhy i jedinečný domeček pro panenky
Hrad Windsor, jeden z domovů britské královské rodiny, skrývá mnohá tajemství. Např. původně vůbec nebyl zamýšlen jako královská rezidence, ale jako pevnost. Nejstarší obydlený hrad na světě obklopují duchové a zdobí četná umělecká díla, včetně unikátního domku pro panenky.

Nebyl míněn jako královská rezidence

Vilém I. Dobyvatel nechal postavit hrad Windsor na konci 11. století ne jako královskou rezidenci, ale jako pevnost, která by dohlížela na strategickou část řeky Temže a pomáhala chránit normanskou nadvládu kolem Londýna. Královská rodina té doby žila v bývalém paláci Eduarda Vyznavače ve vesnici Old Windsor. V roce 1110 se Jindřich I. stal prvním členem královské rodiny, který hrad využíval coby rezidenci.

Je nejstarším obydleným hradem na světě

Díky snadnému přístupu do Londýna a rozsáhlým bujným lovištím se hrad Windsor stal oblíbeným domovem členů královské rodiny a je jím už téměř 1000 let. To z něj činí nejstarší nepřetržitě obydlený hrad na světě. Zároveň je také s přibližně 1000 pokoji jednou z největších rezidencí. Rozkládá se na cca 13 akrech půdy a jeho impozantní věže jsou viditelné z každého přístupu. Dnes funguje spíše jako malé město než palác. Královna zaměstnávala stovky lidí, aby zajistila jeho hladký chod. Zhruba 150 z nich je na hradě ubytováno.

Hýří duchařskými příběhy

Když nějaký hrad existuje téměř 1000 let, dá se předpokládat, že za tu dlouhou dobu stihl nasbírat spoustu strašidelných historek, pověr a duchařských příběhů. Nechvalně proslulým duchem, který údajně okupuje Windsor, je král Jindřich VIII. – zřejmě proto, že se ho všichni bojí. Koneckonců nechal popravit dvě ze svých šesti manželek. Hosté se dušují, že slyšeli královo sténání a naříkání, ba dokonce zahlédli zjevení velkého úzkostného a rozlobeného muže, přecházejícího po síních. Jeho druhá manželka, Anna Boleynová, jež byla sťata v londýnském Toweru, prý straší v děkanském klášteře ve Windsoru. Také se o ní ale povídá, že straší v domě svého dětství Blickling Hall v Norfolku a ve zmíněném Toweru, takže – těžko říct.

Má okouzlující domek pro panenky

Uvnitř hradu najdete kouzelnou ukázku architektury a řemesla, nádherný dům pro panenky královny Marie, anglicky Queen Mary’s Dolls’ House. Model byl postaven ve 20. letech minulého století a je vysoký 2 m. Jedinečné umělecké dílo ukrývá plně zařízené pokoje, knihovničku se 170 miniaturními knihami, plně zásobený vinný sklípek se skutečným vínem, elektrické osvětlení, dokonce i funkční potrubí umožňující napustit vanu nebo spláchnout toaletu. Třípatrový domeček je plný maličkých replik předmětů, jaké by se našly v každém královském paláci. Jednotlivé výtvory byly darovány více než patnácti stovkami umělců, řemeslníků a výrobců.

Alžběta II. spala v hradním sklepení

Když byl Londýn a Buckinghamský palác během 2. sv. války neúprosně bombardován, královská rodina přesunula princezny Alžbětu a Margaret na bezpečnější hrad Windsor. Jakmile i tam nastal bombový poplach, dívky zamířily do podzemní kobky.

„Na znamení blížících se nepřátelských letadel zazvonil zvonek, signál přechodu do jednoho z brouky zamořených sklepení,“ napsala bývalá královská chůva Marion Crawfordová ve své knize The Little Princesses (Malé princezny). „Zdálo se, že přebýváme v jakémsi spoře osvětleném podsvětí – opět bez ústředního topení.“

Největší místností hradu je kaple

Kaple sv. Jiří na dolním nádvoří představuje největší prostor na hradě Windsor. Byla založena ve 14. století králem Eduardem III. a v průběhu 15. století se neustále rozšiřovala. Považuje se za jeden z nejlepších příkladů gotické architektury v Anglii a byla svědkem královských svateb i pohřbů. V roce 2018 zde např. uzavřeli sňatek princ Harry a Meghan Markle.

V kapli je pohřbeno několik britských panovníků, včetně Jindřicha VIII. a jeho oblíbené manželky Jane Seymourové. Karel I., jediný britský vládce souzený a popravený za zradu, byl pohřben po boku Jindřicha VIII.

Kaple sv. Jiří, zdroj: Boyan Georgiev Georgiev / Shutterstock
Zdroje článku: