Thigh gap: Nerealistický ideál krásy, po němž toužíme a který nám uškodí

Thigh gap: Nerealistický ideál krásy, po němž toužíme a který nám uškodí
Thigh gap znamená, že když stojíte s nohama u sebe, mezi vašimi stehny vznikne mezera. V současnosti je to nesmírně populární trend, ale málokdo si uvědomuje, že je to také nerealistický standard, protože ne každý k němu má genetické sklony. Snaha o jeho dosažení může být škodlivá pro vaše zdraví.

Štíhlá a atraktivní postava s mezerou mezi stehny

Že jste výraz „thigh gap“ ještě nikdy neslyšeli? V překladu to znamená „mezera mezi stehny“ a přesně to je tím také myšleno. Mnohé ženy, inspirované modelkami z přehlídkových mol, touží po tom, aby se jejich stehna při chůzi netřela o sebe, ale naopak si udržovala odstup díky mezeře. Jakkoli se to může zdát bizarní, jedná se o nově nastavený ideál krásy a tělesný trend moderní doby, kvůli kterému jsou dámy s vyhlídkou na opticky štíhlejší postavu ochotné třeba i hladovět nebo podstupovat plastické zákroky. Není divu, že lékaři protestují.

Záleží na genetice, struktuře kostí a množství tuku

Když někdo stojí s nohama u sebe a vnitřní strany stehen se nedotýkají, je to právě thigh gap. K jeho získání však nemusí stačit přirozená štíhlost, roli hrají také genetické predispozice a zejména stavba kostí, šířka boků a jejich postavení v pánvi. Mnozí bláhově věří, že vysněné postavy s mezerou dosáhnou dietami a cvičením, ale ani to vám rozhodně nezaručí kýžený výsledek. Cvičením se zvětšuje objem svalů, a tak se prostor mezi stehny naopak vyplní.

Mezera mezi stehny jako nebezpečný ideál krásy
Mezera mezi stehny jako nebezpečný ideál krásy | Zdroj: Maridav / Depositphotos

Tento tělesný rys se vlivem sociálních médií a celebrit stal jakýmsi podivným ukazatelem atraktivity a kupodivu i zdraví. Není to však ani jedna z daných věcí. Je to zkrátka směs genetických predispozic (kdy vaše tělo přirozeně ukládá tuk), aktuálního složení těla, procenta tělesného tuku a struktury kostí.

To, zda máte nebo nemáte mezeru mezi stehny, neznamená, že jste méně či více zdraví, silní nebo hodnotní, a to je zapotřebí si uvědomit.

Snaha o dosažení nerealistického ideálu se vám vymstí

Ačkoli někteří přísahají, že mezeru mezi stehny lze získat určitými metodami, jako je cílené odbourávání tuků, cvičení na vnitřní straně stehen nebo nadměrné diety, nebude to fungovat pro každého. Snaha ztratit tělesný tuk až do bodu, kdy se vám utvoří mezera mezi stehny, může být vyloženě nebezpečná, zvláště pokud vaše tělo není přirozeně náchylné k tomu, aby ji mělo. Mohlo by to vést třeba i k poruše příjmu potravy. Jen skromná menšina lidí si díky své struktuře kostí či přirozeně nízkému tělesnému tuku dokáže udržet thigh gap a zároveň zůstat dokonale zdravá.

Zkuste si raději vybrat hodnotnější cíl, jako je zvyšování síly nebo učení se novým dovednostem. Zdokonalujte se v tom, v čem jste dobří. Najděte něco, co vás udrží v pohybu a při čem se budete cítit dobře fyzicky i psychicky. Thigh gap to rozhodně není. Pro vaše zdraví bude mnohem lepší jíst vyváženou stravu, dopřát si dostatek spánku a zůstat fyzicky aktivní, než abyste usilovali o nerealistické ideály krásy.