Metodu 6-12-25 používají zkušení sportovci k nabírání svalové hmoty a zpevnění těla. Vyzkoušejte ji také

Metodu 6-12-25 používají zkušení sportovci k nabírání svalové hmoty a zpevnění těla. Vyzkoušejte ji také
Pokud toužíte získat větší fyzickou sílu, vybudovat si svalovou hmotu a zlepšit složení těla, pak byste měli zvážit tréninkovou techniku 6-12-25. Není určena pouze kulturistům, ale všem zkušeným sportovcům, kteří chtějí posílit svaly a zároveň ztrácet tuk.

Schopnost tvrdě tlačit na pilu se bude hodit

Nabírání svalové hmoty vyžaduje optimální kombinaci efektivního silového tréninku a správné stravy, která vám poskytne potřebné živiny pro růst svalů. Stejně jako je důležité jídlo, jímž se stravujeme, je důležitý i způsob, jakým trénujeme. Z toho důvodu se mnozí kulturisté, odborníci a profesionální sportovci uchylují k metodě 6-12-25, která pomáhá dosáhnout požadovaného objemu svalů. Zahrnuje totiž rychlý nárůst svalové hmoty.

Začnete tak, že si navrhnete sestavu se třemi cviky pro stejnou oblast těla. Obvykle se totiž v každé sérii tří různých cvičení zaměřujete pouze na jednu svalovou skupinu. Odpočinek je minimální a cviky se, jak ze zkratky vyplývá, provádějí postupně v rozsahu 6, 12 a 25 opakování. Do svého tréninku byste neměli zařazovat více než dvě série 6-12-25 a v každém z nich budete chtít provést asi 3 až 4 kola.

Ujistěte se, že když navrhujete sérii, všechny tři pohyby cílí na stejnou oblast. Pokud se např. jedná o trénink hrudníku, tricepsů a ramen, můžete se stále více zdokonalovat na kterémkoli z těchto tří svalů, zvláště pokud je jeden tvrdohlavější než ostatní. Jedná se skutečně o pokročilou tréninkovou techniku a budete překvapeni, pokud se během tří pohybů zadýcháte. Psychicky může být náročné udělat další krok v dané oblasti, když už je unavená. Buďte připraveni tlačit na pilu a ne jen snižovat zátěž, abyste si usnadnili zvládnutí všech pohybů.

Sportovec
Sportovec | Zdroj: EdZbarzhyvetsky / Depositphotos

Budujte sílu a nabírejte svaly v rekordním čase

První cvik se skládá ze šesti opakování a desetisekundového odpočinku mezi každou sérií. Používají se těžší zátěže pomocí složených cviků. Ve druhém cvičení se pak počet opakování zvýší na dvanáct, zatímco odpočinek zůstane mezi sériemi na deseti sekundách. Zde jsou zátěže mírné a obyčejně se používají doplňkové nebo izolované cviky. Nakonec se ve třetí fázi cvičení provede dvacet pět opakování s lehčími zátěžemi a tři minuty se odpočívá, využívá se doplňkových či izolovaných cviků.

Metoda má několik výhod, z nichž první je hypertrofie. Je účinná jak při mechanickém namáhání, tak při poškození svalů a metabolickém stresu, což jsou právě složky hypertrofie. To vám umožní zvětšit objem a zvýšit šance na rozvoj svalů.

Na druhou stranu zaměření na rozsahy s nižším počtem opakování a těžší váhy na začátku sérií může zlepšit svalovou sílu, kdežto práce s vyššími intervaly opakování bude znamenat, že si vybudujete svalovou vytrvalost a zvýšíte průtok krve svaly. To vše v rekordním čase, protože dokončením všech cviků v řadě s minimálním odpočinkem zkrátíte dobu strávenou v posilovně, a přitom dosáhnete stejného objemu. Metoda je tudíž rozhodující pro ty, kteří mají nabitý program.