Švihadlo jako zbraň proti lenosti: Vytvořte si plán a skákejte k lepší kondici

Švihadlo jako zbraň proti lenosti: Vytvořte si plán a skákejte k lepší kondici
Pokud hledáte sport, který vás dostane do formy, aniž by vyžadoval mnoho času, předražené vybavení nebo pobyt v posilovně, pak by pro vás mohlo být skákání přes švihadlo ideálním řešením. Se správným tréninkovým plánem posílíte celé tělo a zbavíte se nežádoucího stresu.

S tréninkovým plánem neztratíte vůli pokračovat

Chcete-li se dobře naučit něco nového, potřebujete rutinu. Platí to zejména pro sporty, jako je třeba skákání přes švihadlo. I tahle u dětí oblíbená činnost má svá pravidla, jejichž dodržováním se můžete dostat do kondice a prospět zdraví.

Po jednom nebo dvou kolech skákání někteří lidé neodhadnou, jak pokračovat. Výsledkem většinou bývá ztráta odhodlání a odložení švihadla do hlubin skříně. Abyste tomu zabránili, můžete si vypracovat a dodržovat tréninkový plán, dokud se technika a rutina nestanou vaší druhou přirozeností.

Cvičení je vhodné i pro ty, kteří nemají čas

Skákání přes švihadlo představuje skvělé kardio cvičení, vedle kardiovaskulárního systému posiluje i svaly celého těla, zejména lýtka, stehna, břicho, záda, paže a ramena. Dvoutýdenní tréninkový plán pro začátečníky má za cíl naučit vás základním formám správného skákání přes švihadlo, zvyknout si na zátěž a dostat se do tréninkového rytmu. Oněch 14 dní zahrnuje 7 tréninků, v případě potřeby lze ovšem plán po uplynulé době absolvovat znovu. Nebo můžete do cvičební rutiny zařadit další zábavné tréninky.

Mezi jednotlivými tréninky si můžete naplánovat jeden až dva dny odpočinku. Dodržujte je, aby mělo tělo dost času na regeneraci. To je koneckonců základní předpoklad pro pokrok a prevenci zranění způsobených nadměrným cvičením. Každý trénink trvá asi 10 minut, takže se vejde i do rozvrhu zaneprázdněných jedinců.

Nejdřív konzultujte vhodnost cvičení s lékařem

Tréninky skoků přes švihadlo se skládají z různých sekvencí skoků se zátěží 20–30 sekund a odpovídajícího odpočinku 20–40 sekund. Přibližně v polovině každého tréninku nastává dvouminutová přestávka, během níž naberete energii na závěrečný „sprint“. Kromě trvání zátěžových fází se postupně zvyšuje obtížnost skoků. Zpočátku jsou v plánu samozřejmě jednodušší formy, později přicházejí variace a náročnější skoky, takže vás to nezahltí.

Mezi skoky, které tvoří tréninky, patří základní, s meziskokem, s rotací kyčlí, skoky dopředu nebo dozadu, střídavé skoky na jedné noze atd. Pokud trpíte zdravotními potížemi (např. onemocněním kardiovaskulárního systému, osteoartrózou nebo jinými kloubními potížemi či obezitou), poraďte se před zahájením tréninkového programu s lékařem.

Skákání přes švihadlo má mnoho výhod

Na švihadle je nejlepší, že ho seženete snadno a levně, navíc jde o příjemně lehkou a přenosnou pomůcku, s níž se dostanete do formy v pohodlí domova. Obzvlášť proto bylo oblíbené během pandemie. Kromě toho poskytuje další cenné výhody týkající se větší síly a hbitosti i lepší koordinace. Vyžaduje totiž, aby několik částí těla komunikovalo pro úspěšné dokončení jednoho pohybu. Chodidla musejí skákat v rytmu a zápěstí se musejí otáčet k dosažení plynulého pohybu. Nezapomínejte ani na prostý fakt, že toto cvičení přináší úlevu od stresu a je to prostě zábava.

Ve dvou je to ještě zábavnější.
Ve dvou je to ještě zábavnější. | Zdroj: ArturVerkhovetskiy / Depositphotos