Břišní tuk může jít dolů za pomoci Atkinsovy diety. Počítejte ovšem s 0 % sacharidů

Břišní tuk může jít dolů za pomoci Atkinsovy diety. Počítejte ovšem s 0 % sacharidů
Atkinsova dieta patří mezi nejoblíbenější redukční plány zejména proto, že řada lidí s ní má velmi dobré zkušenost a výsledky. Základem diety je ovšem úplné vypuštění cukrů ze stravy. Zvládli byste to?

Jen málo lidí na světě má metabolismus takový, že dokáže odbourat prakticky každou stravu a umožňuje jim udržet si štíhlou postavu. Většina z nás je nucena si alespoň jednou za čas nasadit nějakou dietu s cílem dostat se na optimální hodnoty hmotnosti a podpořit nejen své zdraví, ale i sebevědomí.

Existují různé druhy redukčních diet zakládající se na jednom nebo více principech, které upravují stravu tak, aby neobsahovala přebytek cukrů či tuků, které by se v těle ukládaly. Atkinsonova dieta má mezi redukčními dietami poměrně významné postavení, jelikož se o ní traduje, že pomáhá i tam kde jiné druhy selhaly.

Postupy Atkinsonovy diety

Dietní plán Atkinsonovy metody byl poprvé publikován v roce 1072 a od té doby se těší přízni velkého počtu lidí, kterým se díky němu podařilo dostat na vysněnou váhu. Jedná se o dietu nízkosacharidovou, tzn. odbourávající potraviny s vysokým obsahem cukry – během redukčních fází diety je celkový příjem cukru snížen na pouhých 20 g na den, což znamená, že jsou vyřazeny prakticky všechny přílohy, cukernaté ovoce a zelenina, a samozřejmě sladké potraviny a pochutiny, nebo pečivo.

Atkinsonova dieta je v tomto ohledu poměrně drastická a může pro tělo znamenat nedostatek některých důležitých živin – vitamín a minerálů obsažených právě v ovoci a zelenině, proto není doporučováno ji uplatňovat dlouhodobě. Kvůli nízkému příjmu sacharidů není vhodná ani pro lidi s vysokým energetickým výdejem (sportovce) nebo pro diabetiky.

Základem diety je úplné vypuštění cukrů ze stravy, Zdroj: Khosro / Shutterstock

Průběh a jídelníček Atkinsovy diety

Průběh Atkinsovy diety je rozdělen do čtyř fází, které se vyznačují odlišnými požadavky na složení jídelníčku. Tyto fáze zahrnují:

  • Úvod
  • Balancování
  • Ladění
  • Udržování

Fáze úvodní

Úvodní fáze Atkinsovy diety trvá standardně dva týdny a je během ní uplatňováno pravidlo denního příjmu cukrů pod 20 g. Lze tedy jíst všechny nízkokalorické potraviny, tzn. především maso, mléčné výrobky, vejce, zeleninu s vysokým obsahem bílkovin a dodržovat pitný režim.

Fáze balancování

Druhá fáze diety trvá dle potřeby a spočívá v postupném přidávání ovocné a zeleninové složky do jídelníčku. Stále je ovšem nutné dodržovat vysoký příjem vysoce proteinové stravy a maximálně omezovat sacharidy. Redukce hmotnosti se v této fázi mírně zpomalí.

Fáze ladění

Během fáze ladění se do jídelníčku přidává stále více uhlohydrátů, je potřeba ovšem bazírovat pouze na těch zdravých (rýže, pečené brambory) a v menších porcích.

Jako všechny diety vyžaduje nejen změnu jídelníčku, ale také pravidelný pohyb, Zdroj: NDAB Creativity / Shutterstock

Fáze udržování

Poslední fáze Atkinsovy diety znamená v podstatě přechod k normálnímu (ale zdravému) stravování. V této fázi by se hmotnost měla ustálit.

Jako všechny ostatní i Atkinsova dieta vyžaduje nejen změnu jídelníčku, ale také celkového životního stylu, včetně pravidelného pohybu a úplného odbourání pití alkoholu, který je také velmi kalorický.

 

Zdroje:

Zdroj článku:
  • www.healthline.com