Šneci útočí nejen na salát: Je nepřeberné množství způsobů, jak se jich zbavit, ruční sběr patří mezi nejúčinnější

Šneci útočí nejen na salát: Je nepřeberné množství způsobů, jak se jich zbavit, ruční sběr patří mezi nejúčinnější
Vedle slimáků jsou šneci další stvoření, která na své zahradě vidíme jen neradi. Než se uchýlíte k drastickému opatření, přečtěte si, jakými metodami se jich zbavíte. Ruční sběr je přitom nejen vůči šnekům přátelský, ale rovněž velmi efektivní.

Metody, které vás šneků zbaví

Existuje nepřeberné množství způsobů, jak se šneků zbavit. Některé metody jsou mezi zahradníky oblíbenější, ne všechny jsou ale bezbolestné a většinou vyústí ve smrt hlemýžďů. Jedna z nejoblíbenějších metod je polévání šneků vroucí vodou. Ačkoli tento způsob je považován za bezbolestný, neboť šnek zemře téměř okamžitě, jakožto lidé nemůžeme soudit, zda skutečně necítí žádnou bolest. Avšak stále se jedná o nejlepší smrt, která může šneky potkat, když tuto metodu porovnáme s jinými.

Snad nikoho nenapadne šneky krájet nožem. Ale přesto se jedná o běžnou metodu, kterou se někteří lidé šneků zbavují. Rozhodně to není bezbolestné a šnek umírá pomaleji, než bylo původně zamýšleno, a nesnesitelně trpí. Totéž platí i v případě posypání solí. Pro šneky je to něco na způsob polití kyselinou, což znamená, že šneci cítí nesnesitelnou bolest.

Pelety proti slimákům a hlemýžďům nejenže nezajistí rychlou smrt, ale většina jich také narušuje zahradní ekosystém, absorbuje se do půdy a ničí tamní faunu. Žížaly jsou skvělým příkladem živočicha, kterého se umístění pelet na zahradu týká. A poslední a zřejmě i nejlepší metoda, o které si povíme blíže, je sběr šneků. Tato metoda nemusí končit smrtí šneků. Stačí je vypustit dostatečně daleko, aby si na vaši zahradu nechali zajít chuť.

Vše, co potřebujete vědět o sběru šneků

Jeden z běžných způsobů, jak se zahradníci šneků zbavují, je jejich sběr a přesídlení. Možná tuto metodu používáte i vy. Je velmi oblíbená zejména proto, že se šnekům nic špatného nestane. Víte ale, jak daleko je máte odnést?

Nemusíte jet až do sousedního města nebo vesnice, abyste šneky vypustili, ani daleko od civilizace. Bohatě stačí, když je seberete a vypustíte alespoň dvacet metrů od vaší zahrady. Šnek zapomene, kde se vaše zahrada nachází, a půjde si svou cestou.

Sběr by měl probíhat za soumraku nebo během deště. Tím zvýšíte pravděpodobnost, že šneky odhalíte všechny, ty dospělé i ty menší. Když po zahradě rozmístíte prkna nebo velké listy, například rebarbory, šneci (stejně jako slimáci) se začnou zdržovat pod těmito předměty. A nezapomeňte je odnést alespoň dvacet metrů daleko od zahrady nejen vaší, ale v zájmu zachování dobrých sousedských vztahů i od všech ostatních zahrad.

Šnečí sliz regeneruje vaši pokožku

Oproti slimákům má sběr šneků tu výhodu, že je můžete uchopit za ulitu a přenést, aniž byste museli mít kontakt s jejich slizem. Na rozdíl od slimáků však šnečí sliz není tak nepříjemný na dotyk. Ba naopak, není to nic, nad čím byste se museli otřást zhnusením, a má to svůj důvod. Šnečí sliz, pokud přijde do kontaktu s vaší pokožkou, ji regeneruje a zároveň zvlhčuje. Bohatě postačí, když šneky necháte projít se po ruce. Takto získáte jejich sliz, aniž byste jim museli ublížit.