Jak vybrat nejlepší hnojivo na muškáty a kterému se vyhnout

Jak vybrat nejlepší hnojivo na muškáty a kterému se vyhnout
Každá rostlina potřebuje čas od času přihnojit. Díky tomu může lépe růst, kvést a celkově prosperuje víc než ty nehnojené. Pokud vybíráte hnojivo pro muškáty, měli byste se řídit jejich potřebami a nehnojit je čímkoliv.

Když vyrazíte do zahradnictví nebo hobby marketu, můžete si tam koupit mnoho různých druhů hnojiva. Výhodou muškátů je, že jsou mezi zahrádkáři velmi oblíbené, a tak se prodávají i speciální hnojiva na muškáty. Poznáte je přitom na první pohled – je na nich totiž zpravidla nápis „muškáty“ a k tomu i obrázek rozkvetlých pelargonií. Teoreticky tedy neuděláte chybu, ať už sáhnete po jakémkoliv hnojivu s tímto nápisem nebo obrázkem.

Tekuté vs. pevné hnojivo

Nejvíc budete možná váhat nad skupenstvím hnojiva. To na muškáty se totiž prodává buď ve formě tekutiny, nebo jako granule. Teoreticky je to opět jedno a vybrat si můžete podle toho, co pro vás bude pohodlnější.

Aplikace tekutého hnojiva je rychlá a snadná – jednoduše se smíchá v předepsaném poměru s vodou a rostliny jím zalijete (a to stejně jako když je zaléváte vodou). Granulované hnojivo obnáší trochu složitější proces, který je podobný jako při hnojení jiných rostlin. Aby se totiž všechny potřebné živiny co nejlépe a nejrychleji dostaly ke kořenům muškátu, je potřeba zarýt ho do hlíny kolem nich. Takže granule musíte nasypat na povrch a pak opatrně zapracovat do zeminy v truhlíku či květináči.

Jak často hnojit?

Muškáty nemusíte mít jen přes léto – můžete je přes zimu nechat doma, předpěstovat si nové rostliny a v teplém počasí je pak přenést ven. A životnímu cyklu muškátů by mělo odpovídat i jejich hnojení. Například v zimě to vůbec není potřeba. Ale jakmile muškáty začnou rychle růst a kvést, potřebují hodně živin. Začněte je tedy hnojit už v květnu a pak hnojení v předepsaných dávkách opakujte jednou až dvakrát měsíčně.

Kolik hnojiva použít?

Řada zahrádkářů si láme hlavu i nad dávkováním hnojiva k muškátům. Koupíte si totiž celý balíček hnojiva, ale muškátů máte třeba jen pár. Každé hnojivo se ovšem používá jinak a má jiný obsah živin, a proto je potřeba řídit se instrukcemi na obalu. U tekutého hnojiva si pak dávejte pozor i na poměr, v jakém se má ředit s vodou – rozhodně ho na muškáty nelijte samotné.

Přírodní hnojivo na muškáty

Teoreticky byste mohli hnojit muškáty i přírodním organickým hnojivem, tedy kuřinci nebo hnojem od krav či koní. Faktem ale je, že takové hnojivo není příliš voňavé a asi ho v truhlíku mít nechcete. Navíc by se vám špatně zapracovávalo do zeminy – a kuřince by mohly muškáty dokonce spálit. Takže v tomto případě je jednodušší a bezpečnější vsadit na kupovaná hnojiva.

Živiny pro muškáty

Hnojivo byste muškátům měli dávat jen takové, jaké skutečně potřebují. Takže třeba hnojivo na jahody nebo hnojivo na brambory určitě neberte. I proto se ostatně prodávají různé typy hnojiv – obsahují totiž odlišný poměr živin, které daná rostlina skutečně potřebuje a plně využije. Co se týká muškátů, ty vyžadují hnojiva s vysokým obsahem dusíku, fosforu a draslíku. Pokud jim začnou žloutnout listy, najděte jim hnojivo obsahující i více železa.