Kopřivové hnojivo: Jak vyrobit výživné organické hnojivo

Kopřivové hnojivo: Jak vyrobit výživné organické hnojivo
Organická hnojiva získávají stále větší popularitu mezi zahradníky a zemědělci díky svému příznivému vlivu na půdu a rostliny. Jedním z oblíbených typů organických hnojiv je hnojivo vyrobené z kopřiv. V tomto článku se podíváme na to, jak se takové hnojivo vyrábí a jak funguje.

Sběr kopřiv

Prvním krokem k výrobě hnojiva z kopřiv je sběr rostlin. Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica) je jedním z nejprospěšnějších „plevelů“ na světě a naštěstí ji lze nalézt téměř všude. Přestože má mnoho přínosů, je také jedním z nejběžnějších nepříjemných plevelů v zahradách kvůli svým pálivým vlastnostem.

Nejvhodnější doba pro sběr kopřiv je na jaře nebo počátkem léta, kdy jsou mladé a plné živin. Pro sběr používejte rukavice a nůžky, abyste se vyhnuli popálení pokožky. Sbírejte celé rostliny včetně listů a stonků.

Jak připravit kopřivový výluh

Po sběru kopřiv následuje příprava výluhu. Tento proces je jednoduchý a vyžaduje pouze několik základních kroků

Nasekejte kopřivy

Tento krok pomůže urychlit proces fermentace a uvolňování živin.

Namáčení kopřiv

Vložte nasekané kopřivy do velké nádoby a zalijte je vodou. Poměr by měl být přibližně 0,5 kilogramu kopřiv na 5 litrů vody.

Fermentace

Nechte kopřivy fermentovat po dobu 2–3 týdnů. Nádobu přikryjte, ale zajistěte, aby do ní mohl proudit vzduch. Občas směs promíchejte. Fermentace je ukončena, když výluh získá tmavou barvu a opravdu velmi silný zápach. Tento silný zápach je normální a znamená, že proces fermentace probíhá správně.

Nachystat kopřivový výluh není náročné připravit
Nachystat kopřivový výluh není náročné připravit | Zdroj: waldenstroem / Depositphotos

Použití kopřivového hnojiva

Po ukončení fermentace je kopřivový výluh připraven k použití. Výluh je koncentrovaný, proto je důležité jej před aplikací ředit vodou v poměru 1:10 (1 díl výluhu na 10 dílů vody). Hnojivo můžete aplikovat několika způsoby.

Prvním způsobem může být zálivka, kdy se ředěný výluh používá k zalévání rostlin. Tento způsob je ideální pro hnojení kořenů a celkové posílení rostlin.

Tím druhým způsobem je použití formou postřiku. Tento způsob je vhodný pro rychlé dodání živin přímo do listů, což může pomoci při řešení nedostatku určitých prvků.

Jaké jsou výhody hnojiva z kopřiv?

Kopřivové hnojivo je bohaté na dusík, draslík, železo a další stopové prvky, které jsou velmi důležité pro růst a vývoj rostlin. Používání tohoto organického hnojiva přináší několik výhod.

Hnojení zlepšuje půdní strukturu. Obsáhlé organické látky z kopřiv přispívají k tvorbě humusu a zlepšují půdní strukturu.

Vysoký obsah dusíku podporuje růst zelené hmoty, což je důležité zejména pro listovou zeleninu.

Některé složky kopřivového výluhu mohou působit jako přírodní repelent proti škůdcům. Silný zápach dokáže odpudit škůdce.

To nejlepší na konec: Kopřivové hnojivo je vhodné pro všechny druhy rostlin. Hnojivo můžete použít jak na květiny, tak na rostliny rajčat, ale i na ovocné stromy.

Zdroje článku: