Záhon letních cibulovin – ozdoba zahrádky. Vysaďte je již nyní

Záhon letních cibulovin – ozdoba zahrádky. Vysaďte je již nyní
Z letních cibulovin jako jsou jiřiny, lilie nebo begonie, můžeme vytvořit nádherný smíšený záhon, který pokvete celé léto a bude zářit všemi barvami. Kdy letní cibuloviny vysadit a jak o ně pečovat? O tom se dočteme v následujícím článku.

Kdy vysazovat v létě kvetoucí cibuloviny

Letní cibuloviny se vysazují na jaře, je ale potřeba počkat, až budou podmínky dostatečně teplé – půda by měla mít teplotu alespoň 16 °C. Kdyby půda nebyla dostatečně teplá, cibulky by mohly začít hnít. Pokud chceme, aby nám letničky začaly růst a kvést dřív, můžeme je nejprve vysadit do květináčů, které umístíme na verandu nebo do zimní zahrady. V období, kdy už venku bude teplo, můžeme letničky přesadit na záhon. Cibulky a hlízy se sázejí do dvojnásobné až trojnásobné hloubky, než je jejich velikost.

Jak záhony uspořádat

Rané a později kvetoucí letní cibuloviny můžeme na záhoně zkombinovat tak, aby záhon kvetl celé léto. Vyšší květiny, jako jsou lilie, mečíky nebo kaly, se vysazují do zadní části záhonu a před nimi se skvěle vyjímají nízké odrůdy begonií nebo jiřin. Letní cibuloviny je možné zajímavě barevně kombinovat. Můžeme si vytvořit záhon laděný do jedné barvy, nebo můžeme na záhoně mít pestrou paletu barev.

Péče o letní cibuloviny  

Léto

V létě kvetoucí cibuloviny bychom měli pravidelně zalévat, mezi zavlažováním by ale půda měla vždy vyschnout. Hnojit bychom je měli jednou za měsíc, a to vyváženým hnojivem podporujícím kvetení. Důležité je dávat pozor na škůdce, především na slimáky, které jemné listy letniček přitahují.

Zima

Cibulky a hlízy letních cibulovin zimu venku nepřečkají. Na začátku zimy, kdy jejich listy odumřou, je musíme vykopat, nechat několik dní vyschnout, zabalit do prodyšného obalu a uložit v místnosti, kde nemrzne.

V létě nezapomeňte pravidelně květy zalévat
V létě nezapomeňte pravidelně květy zalévat | Zdroj: elenathewise / Depositphotos

Oblíbené druhy letních cibulovin

Letních cibulovin je nespočet druhů a většina z nich má výrazné a krásně zbarvené květy. Záhon vysázený z letních cibulovin je ozdobou každé zahrádky.

Begonie

Nádherná letnička, jejíž květy v jasných odstínech žluté, oranžové, červené a růžové jsou podobné květům růží. Begonie jsou citlivé na zimu, proto je potřeba s jejich výsadbou počkat až pomine nebezpečí jarních mrazíků. Vyžadují kvalitní zeminu a stejnoměrné zalévání.

Mečíky

Vysoká a pevná letnička s krásnými různobarevnými květy, která se hodí do zadní části záhonu. Vyžaduje kvalitní a dobře propustnou půdu.

Lilie

Výrazná letnička, která je oblíbená i jako řezaná květina. Má růžové, oranžové, červené, žluté nebo bílé květy, které intenzivně voní. Lilie se vysazují ve skupinách po třech nebo po pěti. 

Kala

Elegantní letnička, která je ozdobou záhonku. Bíle kvetoucí kala je oblíbená jako květina pro nevěsty. Kaly mají netradiční tvar květů v bílé, růžové, žluté, oranžové i vínově barvě. Kaly vyžadují teplé místo, pravidelné zalévání i časté přihnojování.

Kosatec (Iris)

Oblíbená dekorativní letnička, která je díky svému duhově zbarvenému květu pojmenována po řecké bohyni duhy. Kosatec je vlhkomilný a vyžaduje slunné stanoviště.