Vánoční trendy 2021: Vánoční ozdoby, vánoční stromeček, barvy, DIY dekorace

Vánoční trendy 2021: Vánoční ozdoby, vánoční stromeček, barvy, DIY dekorace
Za oknem to tak nevypadá, ale Vánoce jsou blíž, než se zdá. Pro ty, kteří jsou zvyklí se předem připravovat na hlavní svátek v roce, je čas přemýšlet o tom, jak vyzdobit dům a jaké dárky připravit. Ani návrháři nenechávají tyto otázky bez pozornosti: trendy na Vánoce 2021 jsou již předem dané.

Absolutním trendem pro každé Vánoce je veletrh Christmasworld, který se každoročně koná na konci ledna ve Frankfurtu nad Mohanem. Paradoxně se tak o trendech nadcházejících Vánoc rozhoduje v období, kdy ještě leckde narazíte na povánoční výprodeje a výzdobu. Obchodníci a nejlepší designéři z celého světa tak mají řadu měsíců na to, aby se na Vánoce připravili.

Trendy vánočních ozdob 2021

Podle designérů letošní vánoční trendy odrážejí koncept, který by se dal krátce vyjádřit slovem „spolu“, protože období, které prožíváme, nahrává touze lidí po sblížení.

Blíž k přírodě

Zdroj: Fusionstudio / Shutterstock

Vánoční výzdoba se zaměřuje na přírodu

 Proto se používají obnovitelné materiály. Pokud se ptáte, kde je nejlepší místo k nalezení takových materiálů, odpověď je jednodušší, než si myslíte: v přírodě. Například les je v tomto ohledu hlavním zdrojem, protože poskytuje řadu doplňků jako jsou listy, šišky, žaludy, větve, chvojí, mech.

Pokud jde o barvy, které jsou součástí tohoto trendu, jejich paleta je opravdu široká:

  • bílá: jasný, čistý odstín čerstvě napadaného sněhu nebo jemný, měkký bavlněný tón přinesou svěžest a čistotu, smetanová potom navodí teplo
  • kovově stříbrná: zdůrazní jedinečnost dekorativních prvků, její přirozenější variantou je potom šedá a grafitová
  • všechny odstíny zelené: základní barva pro spojení s přírodou
  • jemná růžová a světle modrá: romantika a nostalgie nejsou v tomto období nic výjimečného 
  • čokoládová a písková: klidné, jemné a přirozené barvy země přinesou do vašeho domova pohodlí v tomto ročním období

Trendy dárků na Vánoce 2021

Jak víte, nejlepší dárek je ten ručně vyrobený. Obchody však jistě nabídnou něco, o čem vaši přátelé a rodina dlouho snili. 

Pár nápadů pro inspiraci

Zdroj: Elena Schweitzer / Shutterstock

Ručně vyráběné vánoční ozdoby jsou vždy milou drobností, kterou potěšíte lidi ze svého okolí. Mohou to být vánoční koule, girlandy nebo vámi vyrobené svíčky, vytvořené s láskou a fantazií.

Perníky, sušenky a tradiční vánoční pečivo zůstávají symbolem pohostinnosti a srdečného přátelství. A kdo by odmítl voňavé pamlsky, tolik připomínající dětství.

Hitem Vánoc budou různé praktické elektronické vychytávky (wearables), jako jsou fitness náramky, různé čipy na přívěsky, skenery na zápěstí, chytré hodinky, MP3 přehrávače, helmy pro rozšířenou realitu, senzory monitorující zdravotní stav člověka, outdoorové kamery s úchytem na helmu, špionážní technika (skryté kamery, mikrofony), elektronika spojená s geocachingem a navigací.

Naprosto jinou skupinu zajímavých dárků tvoří stolní hry. Je to skvělý způsob, který vám umožní dát dohromady celou rodinu nebo partu přátel.

Nestyďte se ani sáhnout po klasických dárcích jako jsou teplé deky a pantofle. Takové dárky nikdy nevyjdou z módy a zůstávají symbolem příjemných Vánoc a přání všeho nejlepšího.

DIY trendy na vánoční dekorace 2021

Výroba vánočních ozdob a dekorací vlastníma rukama může pobavit celou rodinu. Letos je čas pro vyzkoušení výroby věnců zdobených ořechy a sušeným ovocem, návrháři doporučují geometrické tvary a střídmost ve zdobení. Hitem je také výroba textilních hraček módními způsoby, jako je ovinování, vázání, splétání a tkaní. S dětmi potom můžete vyrobit papírové květiny a samozřejmě se také zaměřit na vánoční hvězdu.

Tipy venkovního vánočního osvětlení 2021

Zdroj: Fusion studio / Shutterstock

Trendy ve vánočním osvětlení a vánoční výzdobě určují výrobci a designéři. Za nesporné favority Vánoc 2021 lze považovat:

• osvětlení bílými girlandami po obvodu domu

  • klasické závěsy, které zdobí přední část domu, terasy i zahrady
  • zahradní svítidla se solárním zdrojem, nejlépe neobvyklého tvaru a většinou v bílé nebo modré barvě
  • LED světlomety s efektem padajícího sněhu
  • třpytivé girlandy meteorických rojů na stromech a střechách.

Vánoční výzdoba letošních Vánoc je přívětivá a svobodná. Můžete vyzkoušet vše od klasického luxusu až po bohémský styl, od nákladných dekorací až po vlastní výrobu prakticky zadarmo. Sváteční atmosféra se nevytváří jen nákupem luxusních dárků a drahých dekorací. Kouzlo Vánoc je především v lidech a jejich potřebě trávit tento čas spolu a mít pocit sounáležitosti.

 

Zdroj: