Slupka na ovoci a zelenině: Kdy ji loupat a kdy je lepší ji sníst?

Slupka na ovoci a zelenině: Kdy ji loupat a kdy je lepší ji sníst?
Plody ovoce a zeleniny obsahují velké množství tělu prospěšných látek a některé z nich jsou koncentrovány ve slupce, jíž máme tendenci loupat. U jiných je však naopak slupka nestravitelná. Kdy ji tedy ponechat?

Na plodech klasického i exotického ovoce či zeleniny se obvykle nachází slupka, která chrání vnitřní šťavnatou dužinu. Tato slupka bývá přizpůsobena podmínkám, v jakých je ovoce přirozeně pěstováno, někdy tak obsahuje řadu prospěšných látek, jindy je mírně toxická nebo špatně stravitelná a je potřeba ji odstranit. Některé druhy ovoce a zeleniny mají slupku nepříjemně hořkou nebo příliš tvrdou, lze ji však využít pro jiné účely než ke konzumaci. U většiny plodů slupku intuitivně buď jíme, nebo naopak loupeme, ve většině případů se však jedná o intuici získanou, tedy o způsob konzumace, který známe z domova nebo okolí.

Jak zužitkovat slupku z ovocných a zeleninových plodů

Ovoce a zelenina by neměly na našem talíři chybět a silně se doporučuje jejich pravidelná konzumace v optimálním objemu. Různé druhy ovocných a zeleninových plodů mají velmi variabilní složení, proto bychom je měli často střídat a nebát se občas si dopřát u plody méně známé a exotické. Zde je pár tipů, jak přistupovat ke slupce u jednotlivých druhů ovoce a zeleniny, kdy ji loupat, kdy jíst a kdy naopak využít k jiným účelům.

Ovoce a zelenina, které se konzumují se slupkou

Standardně se se slupkou konzumují běžné malvice, bobule i peckovice, které se pěstují v našich končinách, obvykle je stačí pouze dobře umýt. Slupka z malvic (jablek, hrušek) je jemná a velmi často obsahuje velké množství vlákniny, obdobně i u peckovic, přestože ta může být někdy o něco tužší nebo mít drobné chloupky (např. u broskví). Obdobné pravidlo ovšem platí i pro často konzumovanou zeleninu – slupky nejčastěji odstraňujeme z brambor, kořenové zeleniny nebo okurek, i v jejich případě je ovšem lepší konzumace se slupkou, jelikož obsahuje řadu tělu prospěšných látek. Slupky, resp. lusky luštěnin bývají mnohdy tvrdé a konzumují se převážně tepelně upravené (i v jejich případě je však konzumace kvůli vhodnému složení doporučována). Obecně se tak vedou spory o konzumaci slupek u exotického ovoce – možná vás překvapí, že stejně jako u broskví, i u kiwi se slupku kvůli vysokému obsahu vlákniny doporučuje konzumovat. Stejně tak jsou vhodné slupky z citrusů (které se ovšem používají spíše k dochucování těsta), těžce stravitelné slupky se doporučují tepelně upravit, ale často nepřináší mnoho benefitů.

Slupka u kiwi se doporučuje konzumovat kvůli vysokému obsahu vlákniny
Slupka u kiwi se doporučuje konzumovat kvůli vysokému obsahu vlákniny | Zdroj: belchonock / Depositphotos

Ovoce a zelenina, které byste měli loupat

Některé druhy ovoce a zeleniny mají slupku, jež obsahuje nepříjemné toxiny nebo je příliš tuhá bez přidané hodnoty v podobě prospěšných vitamínů, minerálů či vlákniny. Jedná se například o slupky z manga, jež jsou sice jedlé, ale obsahují stopové množství jedovaté látky, která se nachází i v jedovatci. Je ho ovšem tak málo, že slupku můžete bez obav jíst, je však lépe ji tepelně upravit. Obdobně například slupku z banánu, která nemá příliš příjemnou chuť, lze ji však využít jako hnojivo s vysokým obsahem draslíku. Slupka z avokáda je rovněž jedlá, ačkoliv je poměrně dost tvrdá a je vhodná spíše ke zpracování v podobě smoothie. Stejně jako slupku z cibule ji lze použít k barvení látek či dobarvování jídla. Rozhodně se nedoporučuje jíst slupku z ananasu a máslové dýně, které jsou příliš tvrdé, nestravitelné a neobsahují prakticky žádné tělu prospěšné látky.

Zdroje článku: