Pěstování rajčat: Vhodné a nevhodné rostliny v okolí rajčat

Pěstování rajčat: Vhodné a nevhodné rostliny v okolí rajčat
Než se rozhodnete pěstovat rajčata na záhonu, měli byste vědět, s kterými rostlinami si tato zelenina rozumí. Špatná volba může mít negativní dopad nejen na jejich růst, ale v některých případech i na přenos chorob.

Rajčata jsou citlivá na společnost

Rajčata patří mezi nejoblíbenější zeleninu pěstovanou u nás. Péče o ně není nijak složitá, ale záleží především na tom, jaké prostředí jim poskytnete. Sami dobře víte, jak diverzní je příroda a jak může některá rostlina prosperovat z přítomnosti druhé, zatímco jiné si mohou navzájem škodit. Výsledkem nezodpovědného sázení rajčat společně s dalšími rostlinami může vést ke slabé sklizni nebo k přenosu chorob, což může způsobit paseku v rámci celé úrody. Pokud tedy chcete vědět, kterým rostlinám je lepší se vyhnout, pokračujte v čtení.

Špatná spolupráce

Rajčata jsou velmi náročná, co se týče nároků na živiny. Toto tvrzení platí také pro další zeleninu jako jsou brambory a hrách. Pokud se rozhodnete pěstovat rajčata společně s těmito rostlinami, může hrozit nedostatek živin. Naopak, jiné rostliny mohou prostřednictvím kořenů vylučovat látky, které inhibují růst. Brambory jsou náchylné k různým onemocněním, jako je plíseň a hnědá hniloba. Rajčata jsou náchylná na infikování těchto chorob. Proto se doporučuje vyhnout se společnému sázení brambor a rajčat.

Vyhněte se těmto rostlinám

Začněme s bramborami a lilky. Obě tyto zeleniny jsou náchylné k plísni, která může napadnout i rajčata. Totéž platí i pro okurky, takže je lepší najít pro ně jiné umístění. Pěstování hrachu poblíž rajčat není ideální kvůli podobným nárokům na prostor. Mezi další rostliny, které se nehodí k pěstování vedle rajčat, patří fenykl, květák, červené zelí, brokolice, růžičková kapusta a vzrostlé rostliny kopru. Rozmyslet byste se měli také v případě ořešáků nebo papriky. U paprik je důležité dodržet dostatečný rozestup mezi rostlinami.

Rostliny vhodné ke společnému pěstování

Při správném výběru rostlin mohou rajčata i ostatní rostliny těžit z výhod symbiózy. Mezi nejznámější efekty této spolupráce patří větší úroda, lepší chuť nebo extra ochrana před škůdci a chorobami. Mezi nejvhodnější rostliny pro pěstování vedle rajčat patří bazalka, petržel, pažitka, fazole, mrkev, česnek, dýně, hlávkový salát, celer, chřest, meduňka a cibule.

Mezi vhodné zeleniny pěstující vedle rajčat patří třeba bazalka, petržel, mrkev nebo česnek
Mezi vhodné zeleniny pěstující vedle rajčat patří třeba bazalka, petržel, mrkev nebo česnek | Zdroj: DeepGreen / Depositphotos

Detailní pohled na benefity okolních rostlin

Když už víte, jakým rostlinám se vyhýbat, a naopak které jsou prospěšná, nyní se podrobně podíváme na benefity jejich vzájemné spolupráce:

Bazalka: Chrání před houbovými chorobami, mšicemi a molicemi.

Petržel a lichořeřišnice: Odpuzuje mšice.

Jahody: Chrání půdu, dodává stín a chrání rajčata před hnědou hnilobou.

Fazole: Nenáročné na živiny a poskytují půdě dusík.

Mrkev a pastinák: Dobře kypří půdu.

Zelí: V tomto případě rajčata chrání zelí před housenkou zelnou.

Pór, česnek a cibule: Odpuzuje molice a další škůdce.

Pozor však na červené zelí, to jediné se nedoporučuje sázet vedle rajčat.

Zdroje článku: