Aby vám Ježíšek nenadělil stres: Rady, jak prožít Vánoce v klidu

Aby vám Ježíšek nenadělil stres: Rady, jak prožít Vánoce v klidu
Vánoce jsou svátky klidu. Pro některé z nás to ovšem tak úplně neplatí a stráví tyto dny ve stresu. Letošní Vánoce navíc prožijeme poznamenané koronavirovou pandemií. Jak být o nejkrásnějších svátcích v roce více v klidu?

Nepřehánějte to s úklidem

Opravdu musíte umýt okna, vytřít prach za každou skříní a stěhovat těžkou komodu jen proto, že jsou Vánoce? Rodina mnohem více ocení klid a pohodu než sterilně uklizenou domácnost.

Zcela rezignovat na veškeré přípravy by ovšem byla škoda. Nemusíte celý byt ověsit světýlky jako v americkém filmu a mít domácnost dokonale vyladěnou do jedné barvy jako z katalogu. Zapojte do výzdoby děti a nechte je, ať projeví svou představu. Vánoce jsou koneckonců o radosti.

Omezte pečení

Vánoce nejsou soutěž v pečení. Udělejte jen tolik druhů cukroví, kolik zvládnete. Proberte s rodinou, které z nich mají nejradši, ať předejdete zklamání, že milované vanilkové rohlíčky na stole chybí.

V některých rodinách se cukroví objednává u šikovných kamarádek či příbuzných a jinde se omezuje třeba jen na jeden druh. Zpravidla je o svátcích tolik jídla, že jen málokdo vám vyčte nedostatky v množství cukroví.

Začnete s dárky včas

Vánoční dárky nenechávejte na poslední chvíli. Ušetříte si kličkování mezi nervózními davy v obchodech i stresy nad tím, že váš balíček objednaný na internetu se zadrhl kdesi na cestě.

Pokud každým rokem řešíte, čím sví blízké potěšit, obnovte dávnou tradici z dětství – pište Ježíškovi. I s dospělými. Promyšlený seznam vám současně dovolí minimalizovat dobu strávenou v obchodech. Pokud vás stresují nazdobené výlohy, hlasité koledy i nervózní kupující, takto zvládnete Vánoce s nadhledem a bez marného obcházení regálů.

Zorganizujte si návštěvy

Ti, kteří nemají s kým trávit Vánoce, jsou smutní, protože nechtějí být sami. Lidé, kteří rodinu mají, se možná už od Dušiček děsí maratonu návštěv po příbuzných.

V obou případech lze z vánočních stresů vyjít se ctí. Pokud vás stresuje vidina Vánoc bez dětí nebo bez partnera, nejste sami. Ve svém okolí určitě najdete podobně osamělou duši, která uvítá na Štědrý den zábavnou společnost.

Jestliže naopak máte rozvětvenou rodinu, se kterou se chcete o svátcích vidět, domluvte se jednoduše, že se místo návštěvního kolečka každý rok sejdete všichni u jednoho z účastníků a že se budete spravedlivě střídat. Neošidíte se o ničí přítomnost a nebudete muset jezdit po návštěvách až do Nového roku.