Co potřebujete k pěstování bonsají aneb jak začít

Co potřebujete k pěstování bonsají aneb jak začít
Pěstování bonsají je záliba, která vyžaduje trpělivost a na oplátku vám přinese mnoho uspokojení a originální dekorace. Otestujete si váš „zelený palec“ a naučíte se dělat drobnosti, které vaše bonsaj ocení.

Chcete-li začít pěstovat bonsaje, nepotřebujete mnoho nástrojů a pro začátek potřebujete hlavně dobrý exemplář k pěstování a misku, která obsáhne kořeny a půdu pro růst.

V japonském jazyce termín bonsai doslovně znamená „pěstovaný na podnose“, jedním slovem definuje uměleckou disciplínu trvající po tisíciletí, iniciovanou bonsajovými mistry japonského zenového buddhismu.

Bonsaje nejsou geneticky modifikované rostliny, aby mohly růst v tak extrémních podmínkách. Jsou to rostliny, které jsou celý svůj růst udržované tak, aby jim k životu stačil minimální prostor v malém květináči nebo misce. 

Volba vhodné rostliny

Jde o zásadní rozhodnutí vedoucí k úspěchu v pěstování a k zdravému růstu rostliny. Je nutné posoudit mikroklima, ve kterém bude rostlina pěstovaná. Není bezpodmínečně nutné, aby rostlina žila pouze uvnitř domu. Dle druhu rostliny lze bonsai umístit i venku nebo ji alespoň na část roku dát ven, pokud nejde o tropický druh, který vyžaduje specifické podmínky.

Existuje několik typů bonsají pro začátečníky, které mohou posloužit jako dobrá škola v péči o tyto rostliny. Mezi nejodolnější patří jilmy, které nemají přehnané nároky a dobře rostou.

Bonsaj potřebuje k růstu trochu vody, občas pohnojit a zastřihávat takovým způsobem, kterým docílíte požadovaného tvaru. Jde především o prořezávání větví, jejich zkracování a tvarování, případně odstraňování listů. K tomu budete potřebovat pár běžných nástrojů, například je třeba mít dvoje nůžky, jedny na zastřihávání kořenů, další na větve. Dvoje nůžky jsou doporučovány proto, aby se náhodně mezi větvemi a kořeny nepřenášela infekce.

Základní nástroje pro začátek pěstování

  • Nůžky, které se speciálně hodí pro úpravu větví a listů rostlin. Nejlépe je vybrat ty z nerezové oceli, aby se zabránilo rzi a držely dlouho ostří. V hobby marketech se běžně prodávají.
  • Robustnější štípačky s širší čepelí k odstranění silnějších větviček hned u kmene nebo suchých větví. Musí být ostré, aby byl řez čistý a časem se ztratil.
  • Drát ke tvarování větví o šířce 1 až 4 mm
  • Kořenové nůžky, robustnější než nůžky určené pro větve.

Zdroj: TONG2519 / Shutterstock

Výběr nádoby

Pokud si koupíte bonsaj v plastovém květináči, okamžitě rostlinku přesaďte do nízkého keramického květináče nebo do keramické misky. Vyberte takovou, která se vám neokouká a bude se hodit k rostlině a k místu, kam ji umístíte. Právě keramika je nejlepším materiálem, je odolná a krásná.

A co dál

Kromě nástrojů, nádoby (a samozřejmě bonsaje) budete potřebovat také čas a hodně trpělivosti. Bonsaj vyžaduje hodně pozornosti, ale je třeba najít hranici. Přehnaná péče a intenzivní zastřihávání nemusí nutně vést k dobrému výsledku.

Zdroj článku:
  • Autorský text