Spoléhej na sebe. Ostatní tě nemusí zradit, ale jistota je jistota

Spoléhej na sebe. Ostatní tě nemusí zradit, ale jistota je jistota
Každý potřebujeme mít vedle sebe člověka, na kterého se můžeme spolehnout a věřit mu. Nikdy ale nevíme, co se může stát. Nevkládejme proto celé své štěstí do rukou druhému člověku. 

Důvěra je v pořádku, ale ... 

Pokud máte vedle sebe člověka, kterému můžete důvěřovat, patříte mezi opravdu velmi šťastné lidi. Bohužel ale nikdy nemůžeme vědět, zda se situace nezmění a zmiňovaný člověk nás nezradí. Nebyli byste první ani poslední, komu se tato nemilá věc stala. Je proto důležité mít vždy záložní plán a nespoléhat se pouze na své okolí. Důvěřovat druhým je sice důležité, ale může to být také nebezpečné. Nebojte se požádat druhé o pomoc. To je naprosto v pořádku. Vždy ale buďte připravení na to, že si budete muset pomoci i sami. 

Zvládnu to sama? 

Tato otázka nás může potrápit. Snažit se zvládnou všechny situace sama může být náročné. Vždy ale dobře zvažte, zda není pro Vás výhodnější přijmout zodpovědnost za vlastní život a štěstí. Nechat druhé podílet se na Vaší cestě ke štěstí je v pořádku. Neměli by se stát ale jedinou možnou cestou. Naučte se fungovat i o samotě. 

Důvěřujte svým blízkým, ale zároveň mějte plán B
Důvěřujte svým blízkým, ale zároveň mějte plán B | Zdroj: Inside Creative House / Shutterstock

Malý příklad

Představte si ženu, která je několik let ve vztahu s mužem. Miluje ho a je přesvědčená o tom, že i on ji. Tento muž se stal jediným zdrojem jejího štěstí a středobodem vesmíru. Tento muž se od ní ale rozhodne odejít. Trauma ze samotného rozchodu je dost tíživé. K tomu se ale přidá ještě pocit prázdnoty, jelikož se celý její život točil pouze kolem tohoto muže. Najednou neví, jak být šťastná. Zapomněla na to, co jí baví a naplňuje. Zapomněla, jak být šťastná a radovat se ze svého vlastního života. Veškeré své štěstí vložila do rukou milované osoby.

Zapomněla ale, že si musí budovat i svůj soukromý život, který ji bude naplňovat a uspokojovat nezávisle na jejím partnerovi. Tento příběh se dá použít také na přátelské vztahy, nebo vztahy na pracovišti. Důvěřujte svým blízkým, ale zároveň mějte plán B a nedopusťte, aby se stali jediným zdrojem Vaší radosti. 

Zdroj článku:
  • Autorský text