Umožněte svému dřevěnému nábytku zazářit novotou: Leštění pomocí obyčejného piva mu opět dodá ztracený lesk

Umožněte svému dřevěnému nábytku zazářit novotou: Leštění pomocí obyčejného piva mu opět dodá ztracený lesk
Nový nábytek vypadá hezky, ale časem ztratí svůj lesk. Můžete si koupit leštidlo na nábytek, nebo zkusit domácí metodu, k níž potřebujete pouze pivo a hadřík.

Je lepší čerstvé či odstáté pivo?

Alkohol je ten zázračný lék pro nábytek, který u piva není ani v malém, ani ve velkém měřítku. Proto je důležité koupit pivo, které nějaký alkohol obsahuje. Ale je vhodnější začít leštit nábytek, jakmile si pivo otevřeme, nebo ho nechat nějakou dobu zvětrat?

Ukázalo se, že lepších výsledků dosáhnete u zvětralého piva. Mimoto máte tu výhodu, že nemusíte dlouho čekat, než vůně/zápach piva vyprchá. Čím déle necháte pivo zvětrávat, tím lepšího výsledku dosáhnete. Otevřete pivo večer a nechte ho v místnosti až do rána. Ráno se můžete pustit do díla, lepšího výsledku při delším čekání již nedosáhnete.

Napřed vyzkoušet na malém kousku

Kdykoli něco budete chtít zkoušet na svém nábytku, vždy na malém kousíčku, ideálně tam, kde to nebude vidět (nejlépe na bocích). Je to proto, kdyby výsledek nedopadl podle vašich představ, tak abyste poté nebyli zklamaní a neproklínali se.

To samé udělejte i s tímto pivním trikem, který vám dopomůže k většímu lesku vašeho dřevěného nábytku. Držte se návodu, ale neleštěte hned celou plochu, počkejte si, zda se vám výsledek bude zamlouvat.

Potřebujete pouze pivo a hadřík

Čím měkčí hadřík máte doma, tím lépe. Ideální je ten s mikrovlákny. Polijte hadřík pivem, aby se pěkně nasákl, a jemně začněte leštit dřevěný nábytek. Napřed ono malé, méně viditelné místo, a když budete spokojeni, vyleštěte všechny strany nábytku, které si přejete vyleštit.

Pivo nejenže dodá vašemu nábytku lesk a vizuálně ho omladí, ale také z něj vyčistí všechny nečistoty a dřevěný nábytek získá svou původní barvu, pokud barva již dřevo příliš nepřipomíná.

Následně vezměte další, tentokrát suchý hadřík, a začněte opět leštit. Zastavte se až v momentě, kdy setřete i poslední kapku piva. Teprve nyní uvidíte lesk.

Nalijte trochu piva na hadřík, nechte ho vsáknout a můžete začít leštit nábytek
Nalijte trochu piva na hadřík, nechte ho vsáknout a můžete začít leštit nábytek | Zdroj: srisomthavil@gmail.com / Depositphotos

Následná péče

Nábytek není třeba oplachovat vodou, je dobré ale místnost vyvětrat, přestože zvětralé pivo tolik nezapáchá. Nechte čerstvý vzduch, aby nábytek dosušil, a o nic se již nemusíte starat. Teprve až za několik měsíců či let, až se vám nábytek bude opět zdát nějaký příliš málo lesklý, můžete tento postup zopakovat.

Jedná se o jednu z nejlepších a nejlevnějších metod, jak vrátit vašemu dřevěnému nábytku jeho přirozený lesk. Navíc se obnoví již vybledlá barva, tudíž vaše návštěva bude dlouhou dobu vyzvídat, jak jste to dokázali, že váš nábytek vypadá jako nový.

Přitom neutratíte tolik peněz. Levné pivo pořídíte do patnácti, někdy i pod deset korun českých. Jedná se o skvělou investici. A pokud sami pivo pijete, potom máte všechno, co potřebujete, již doma.

Jedna poznámka na konec: pivo je lepší nalít do skleničky, vyčichne totiž mnohem více než v láhvi, kde má tendenci získat nevábný odér. Navíc, pokud zrovna spěcháte, ve skleničce vám zvětrá mnohem dříve.