Plísňové sýry, majonéza a další potraviny, které bychom neměli jíst v těhotenství

Plísňové sýry, majonéza a další potraviny, které bychom neměli jíst v těhotenství
Ve chvíli, kdy žena zjistí, že je těhotná, má po většinou obrovskou radost. Je to nádherná zpráva, se kterou ovšem ale přichází i spousta otázek. Těmi jsou například, co bude muset ve svém životě změnit anebo co musí vyřadit ze svého jídelníčku. Pojďme si zde shrnout základní informace o tom, co je nevhodné jíst v těhotenství. 

Nejprve je třeba připomenout, že kolem vhodných a nevhodných potravin je spousta polopravd a mýtů. Musíme si zde rozdělit také potraviny, které lze v omezené míře požívat a potraviny, které by se neměly jíst vůbec. Konec konců je na každé ženě, zda všechna tato doporučení dodrží. Bohužel některé nastávající maminky nesprávným jídelníčkem a životním stylem nevědomky ohrožují své nenarozené miminko. 

Potraviny, které lze jíst pouze v omezeném množství

Káva a nadměrné množství kofeinu

Nadměrné množství kofeinu by mohlo ovlivnit vývoj plodu a také může způsobit předčasný porod anebo nízkou porodní váhu miminka. Světová zdravotnická organizace doporučuje těhotným ženám snížit denní dávku kofeinu na možné minimum, ale povoleno je maximálně 200mg za den. Nezapomínejme, že zdrojem kofeinu nemusí být pouze káva, ale například i černý nebo zelený čaj.

Sladkosti, nadměrné množství sacharidů a fast foody

Jestliže patříte do skupiny budoucích maminek, které občas honí mlsná a přepadají je různé chutě na sladké či fast food, vždy mějte na paměti, že je lepší si dát nějakou zdravější verzi. Velké spousty sacharidů totiž nejsou jak pro matku, tak ani pro miminko vůbec zdravé. 

Velké množství sladkostí není zdravé pro miminko ani pro nastávající maminku
Velké množství sladkostí není zdravé jak pro miminko, tak ani pro nastávající maminku | Zdroj: SNeG17 / Shutterstock

Vnitřnosti

Vnitřnosti obsahují velké množství vitaminu A. Předávkování vitamínem A může mít toxické účinky pro plod. Ovšem pokud patří k vašim oblíbeným jídlům například játra, je možné si je jednou za čas, v omezené míře, dopřát. To samé platí třeba i pro paštiky. 

Majonéza

Domácí majonézu byste si měli dopřát opravdu až po porodu, ale majonéza, která je běžně dostupná v obchodech, obvykle prošla procesem pasterizace, a tudíž patří mezi potraviny bezpečné. Samozřejmě jen v omezené míře.

Plísňové sýry

Další skupinou potravin, na kterou je potřeba si dát pozor, jsou plísňové sýry. Mezi ně patří například hermelín nebo niva. Rizikem je i nákaza listeriózou. Nákaza listeriózou se projevuje jako chřipka – zvracení, průjem, horečka. Listerióza ale bohužel může končit i předčasným porodem nebo potratem.

Potraviny, které by se neměly jíst v žádném množství

Alkohol

V těhotenství neexistuje žádné množství alkoholu, které lze považovat za bezpečné. V průběhu těhotenství neexistuje žádné období, kdy by bylo možné alkohol konzumovat bez rizika. Konzumace jakéhokoliv množství alkoholu je vždy považována za rizikovou s potencionálními následky pro dítě i matku. 

Ryby s obsahem rtuti, syrové ryby, měkkýši a korýši

Je zakázáno jíst ryby s vysokým obsahem rtuti, jako jsou např. žralok, mečoun, makrela královská, tuňák, apod. Tyto ryby totiž mohou obsahovat bakterie nebo parazity. 

Syrová vejce

S konzumací vajec se pojí riziko salmonelózy, a proto je vždy důležité vejce před konzumací tepelně zpracovat. Dále je také dobré vědět, že syrová vejce může obsahovat i třeba těsto na koláče a dorty, vejce na měkko anebo i míchaná vejce.

Nedostatečně tepelně upravené nebo syrové maso 

V nedovařeném nebo syrovém mase se může vyskytovat listerie. Před konzumací masa se vždy ujistěte, že je řádně tepelně zpracované. Tatarák, játra a další by si žena v těhotenství rozhodně dopřávat neměla. 

Je bezpečné jíst studené, balené maso – jako je šunka nebo hovězí maso. I když je riziko nízké, měli byste se také raději vyhnout syrovému uzenému masu, jako je parmská šunka, chorizo, feferonky a salám. Sušené maso není vařené, takže v nich mohou být parazity, které způsobují toxoplazmózu. Pokud chcete jíst sušené maso, musíte ho zmrazit po dobu 4 dnů doma. Můžete také jíst sušené maso, které bylo vařeno, například na pizzu. Vyhněte se zvěři, jako je husa, koroptev nebo bažant, protože mohou obsahovat stopy olova z broků

Nepasterizované mléko a šťáva

Čerstvě vymačkané šťávy nebo jakýkoli druh šťáv, které jsou nepasterizované, mohou obsahovat škodlivé bakterie jako např. E. coli, listerie a salmonelu. Proto by se v těhotenství neměly konzumovat vůbec.

Stravování v těhotenství se může zdát jako věda, ale není tomu tak. Myslete racionálně a vybírejte si libové maso, ryby, celozrnné produkty, vejce, luštěniny, ovoce, zeleninu a ořechy. Mějte zdravý a vyvážený jídelníček, protože tím nejvíce napomůžete svému miminku.

Zdroje článku: