Zlepšete svou fyzickou kondici a celkové zdraví s HIIT tréninkem. Můžete ho provozovat i v bazénu

Zlepšete svou fyzickou kondici a celkové zdraví s HIIT tréninkem. Můžete ho provozovat i v bazénu
Ta zkratka zní možná děsivě, ale skrývá se za ní prosté a užitečné cvičení. HIIT trénink, při němž střídáte intenzivní aktivitu s odpočinkem, pomáhá zvýšit spalování kalorií, snížit tělesný tuk a zlepšit hladinu cukru v krvi. Kdyby vás snad nebavil na souši, můžete ho přesunout do vody.

HIIT je vhodný i pro časově vytížené jedince

Vysoce intenzivní intervalový trénink neboli HIIT je nejjednodušším způsobem, jak si každý týden dopřát intenzivní cvičení, jež je podle odborníků stále důležitější pro dlouhodobé zdraví a kondici. Ačkoli si lidé tento trénink spojují s CrossFitem (tréninkovým programem všestranně rozvíjejícím fyzické schopnosti člověka), existuje mnoho typů HIIT, včetně jednodušších domácích verzí.

HIIT je v podstatě jakýkoli trénink, který střídá intenzivní výbuchy aktivity a pevná období mírné aktivity nebo dokonce úplného odpočinku. Pro začátečníky je např. dobré běžet co nejrychleji jednu minutu a poté dvě minuty chodit. Opakujte tento tříminutový interval pětkrát pro náročnou 15minutovou rutinu – budete překvapení, jak efektivní může takový krátký trénink být. Zároveň je ideální, pokud máte nabitý program. Můžete ho vtěsnat klidně do své polední přestávky. I kdybyste měli třeba jen 4 minuty k dobru, můžete se vejít do efektivního HIIT tréninku s metodou Tabata. Tento styl vyžaduje 20 sekund práce následovaných 10 sekundami odpočinku, což se opakuje 8 až 20krát.

Na HIIT tréninku je skvělé i to, že k němu nepotřebujete žádné vybavení a můžete ho provozovat kdekoli. Vzhledem k tomu, že se jedná o tak široký koncept, kdy pracujete s maximálním úsilím po krátkou dobu, po níž následuje odpočinek a opakování, můžete vysoce intenzivní intervalový trénink upravit na základě svých časových i prostorových možností.

Nejen v letních vedrech se hodí přesunout HIIT do bazénu

Pokud hledáte rutinu, která nezatíží vaše klouby a kosti, vezměte si jednoduše HIIT trénink do bazénu. Cvičení ve vodě představuje skvělou cestu, jak se dostat do formy, částečně proto, že voda se překonává hůř než vzduch. Trénink v bazénu navíc nemusí nutně znamenat plavání – nabízí se řada vodních aktivit vhodných i pro ty, kteří třeba plavat neumějí nebo nemohou. Prospěch z tohoto typu tréninku mohou mít i lidé s chronickými zdravotními problémy. Vždy se však raději poraďte se svým lékařem.

Co se týče budování svalové hmoty, spalování tuků a dosahování vašich fitness cílů, voda může být vlastně tím nejlepším cvičebním nástrojem. Cvičení v bazénu nabízí zdraví prospěšné účinky jiných tréninků, mj. zlepšení kardiovaskulárního zdraví a vyváženější duševní zdraví. Je ovšem důležité provádět ho způsobem, který je vhodný vzhledem k vašim plaveckým schopnostem.

Specializované vybavení nemusí být nutné, ale v závislosti na konkrétním tréninku mohou některé věci prospět, zvýšit bezpečnost nebo efektivitu cvičení. Např. boty do vody s přidanou přilnavostí na dně pomohou při vodním běhu a zabrání škrábancům nebo jiným zraněním z drsných povrchů bazénů.