Všichni do plavek aneb jaké výhody má plavání

Všichni do plavek aneb jaké výhody má plavání
Je pro vás představa svléknutí se do plavek spíš trestem? Zkuste překonat stud a vyrazit do nejbližšího bazénu. Plavání je skvělý sport vhodný prakticky pro každého. Proč se vám vyplatí vyrazit protáhnout tělo do vody?

Posílíte si fyzickou kondici

Plaváním si zlepšíte fyzickou kondici, neboť patří mezi účinné aerobní aktivity. Tato aktivita velmi šetrně posiluje srdce. A to díky horizontální poloze, která usnadňuje srdci jeho činnost. Příznivý vliv má plavání i na dýchání a kapacitu plic.

Pravidelným chozením do bazénu současně zhubnete a zformujete si postavu. Věděli jste, že kalorický výdej během jedné hodiny plavání činí 30 kilojoulů na kilogram hmotnosti? To je prakticky srovnatelné s během. Plavání je však aktivitou, kterou lze doporučit širšímu spektru zájemců.

Plavání nepřetěžuje tělo

Voda nadnáší, proto při plavání nedochází k přetěžování svalů, vazů, kloubů a páteře. Věnovat se tomuto sportu tak mohou i ti, kteří mají výraznou nadváhu nebo jiné potíže.

Plavání nepřetěžuje pouze jednostranně určité svalové skupiny. Dovoluje posilovat celé tělo komplexně. Napomáhá rovněž zlepšovat hybnost kloubů. Současně aktivizuje i ty svalové skupiny, které jindy nemáme šanci zapojit, neboť vodní prostředí není člověku přirozené.

Taktéž vám, pokud se naučíte plavat správně, prakticky nehrozí žádné „vedlejší účinky“. Stačí si vzpomenout například na nepříjemně otlačené pozadí z kola, které mnohým potenciálním sportovcům značně kazí radost z toho, že by se například měli věnovat cyklistice.

Plavat zvládnete i s omezením

Plavání má ve srovnání s dalšími sporty výhodu v tom, že je univerzální a všestranné. Věnovat se mu může prakticky každý bez ohledu na věk nebo aktuální fyzickou kondici.

Tento sport je vhodný i pro osoby s různým handicapem. Vyrazit do bazénu mohou stejně dobře děti, ale také senioři nebo těhotné ženy. Jedná se o vhodnou rehabilitační aktivitu i pro osoby po úrazech.