Od jógy až po bruslení: 6 fyzických aktivit, které můžete vyzkoušet v roce 2024

Od jógy až po bruslení: 6 fyzických aktivit, které můžete vyzkoušet v roce 2024
Nový rok je skvělou příležitostí vyzkoušet dosud nepoznané fyzické aktivity a sporty. Položte si otázky, jaké jsou vaše cíle a co rádi děláte, podle toho pak hledejte svou ideální činnost. V následujícím výběru najdete takové, které se skvěle hodí i pro ty, kdo mají potíže s překonáním lenosti.

Procházka s těžkým batohem na zádech

Pokud stále hledáte nové způsoby, jak zůstat fit, zkuste dát šanci ruckingu. V podstatě pak jen stačí najít nějakou těžkou věc, vložit si ji do batohu a s ním na zádech vyrazit na túru určité vzdálenosti. Tento fitness trend se v posledním desetiletí rozšířil z původně armádního výcviku a je velmi účinný pro rozvoj kardiovaskulárního zdraví a síly. Trik spočívá v tom, že začnete pomalu a budete postupovat obezřetně. Dejte si například do batohu pár těžkých knih a vytvořte si jen krátkou trasu.

Jóga coby první ranní činnost

Další populární aktivitou by se pro vás mohla stát ranní jóga. Zkrátka udělejte několik jógových pozic hned, jakmile se probudíte do nového dne. Je vědecky dokázáno, že vás to nejen učiní hbitějšími, ale také vám to pomůže začít den soustředěně a s klidem.

Taiči účinné pro zdraví a pohodu

Jóga prospívá vašemu tělu i duševní pohodě, což je rovněž případ taiči, jedné z vůbec nejoblíbenějších fyzických aktivit na světě. Pomáhá trénovat rovnováhu, pohyblivost a dýchání způsobem, u něhož se zároveň budete skvěle bavit. Pochází ze starověké Číny a představuje sérii jemných, ladných pohybů určených k procvičení těla a vyčištění mysli.

Veselé cvičení s obručí

Hula hoop už dávno není jenom dětská hračka, se kterou se má točit kolem těla co nejdéle, dokud nespadne. Kulaté plastové obruče možná nejsou tou první věcí, která vás napadne, když přemýšlíte nad možnostmi cvičení, ale jde o bezpochyby jeden z nejzábavnějších způsobů tréninku, při němž navíc spálíte překvapivé množství kalorií. Půlhodina sportu zvaného hula hooping vnese do vaší cvičební rutiny trochu hravosti, jedná se o dokonalé spojení fitness a zábavy. Hlavně si ale zlepšíte koordinaci a rovnováhu, zvýšíte svalovou hmotu trupu a snížíte procento tělesného tuku.

Žena s hula obručí
Žena s hula obručí | Zdroj: yellow2j / Depositphotos

Smyslný tanec u tyče

Opomínat bychom neměli ani tanec u tyče – nebojte, nejde o nic mládeži nepřístupného. Je to cenný trénink celého těla. I když právě začínáte, pohyby jsou dynamické a procvičíte si při nich každý sval. Na první pohled se to může zdát maličko skličující, ale tanec u tyče vám pomůže zvýšit také sebevědomí. Od choreografických sestav až po kondiční cvičení je to jistě zábavná forma, jak přijmout svou sílu, smyslnost a atletiku v povznášejícím prostředí.

Elegantní bruslení na ledě

Nenechte se zmást tím, že bruslení na ledě je pouze rekreační aktivitou, kterou si můžete zpestřit sváteční období. Ve skutečnosti jde o fantastický způsob cvičení, jenž zapojuje více svalových skupin a podporuje rovnováhu i koordinaci. Jestliže se vám tedy líbí myšlenka klouzání po kluzišti bez námahy místo obvyklého klopýtání, přihlaste se do kurzu bruslení a zlepšete své dovednosti.

Zdroje článku: