Tekuté hnojivo dodá jahodám v květináči ještě více šťávy

Tekuté hnojivo dodá jahodám v květináči ještě více šťávy
Proč tekutá hnojiva získávají na popularitě? Snadné použití, okamžitý účinek a vysoká efektivita vám zajistí sklizeň šťavnatých jahod, kterými všechny nadchnete.

Proč vybrat tekuté hnojivo?

Příjem tekutin je pro kořenový systém nejpřirozenější způsob získání výživy. Díky hnojení tekutinami se zvyšuje rychlost klíčení semen a sazenice rychleji zakořeňují. Kořeny jahod nemusí odbourávat nerozpustné látky v pevných hnojivech a malé rostliny mají dost síly odolávat vlivu škodlivých mikrobů, chorob a špatným povětrnostním podmínkám. 

Sazenice jahod mají tedy „snažší“ růst a dozrávání, díky čemuž získáte větší a šťavnatější úrodu. 

Organické hnojivo dodává rostlinám vyváženou výživu, díky čemuž je růst harmonický, kořenový systém je silný a listy jsou zdravé a pevné. Tekuté hnojivo zlepšuje vyživenost, kyprost a celkovou strukturu půdy, vyvažuje vodu a vzduch v půdě a stimuluje rozvoj půdních organismů. Zejména proto je ideální pro „izolovanou“ půdu v květináčích.

Hlavní výhody tekutých hnojiv  

Aplikace hnojiva je jednoduchá, ale co je důležitější – hnojivo se okamžitě absorbuje a srážky ani změny teploty už na hnojivo nemají vliv. Díky okamžitému působení se znatelně zvýší úrodnost. Nemá pevné částice, a proto nezadržuje v půdě nebezpečné elementy a toxiny.

Tekutá hnojiva se dají použít téměř kdykoliv a na jakýkoliv typ půdy. Tekutá hnojiva se dají využít univerzálně, protože obsahují veškeré elementy výživy ve vyvážené míře. Případně se také dají sehnat specializovaná hnojiva, která mají větší podíl vybrané složky.

Z uživatelského hlediska mají jen jednu „nevýhodu“. Rychle se kazí, protože jsou míchána na přírodní bázi. Zato budou jahody hnojené bez chemií šťavnaté, sladké a plné chuti. Příliš mnoho hnojiva by vedlo ke hnilobě a naopak kvůli nedostatečné zálivce by rostliny uhynuly. Držte se doporučeného dávkování v návodu a zaručeně budete slavit úspěch jahodovým dezertem.

Tekuté hnojivo se dá použít na jakýkoliv typ půdy
Tekuté hnojivo se dá použít na jakýkoliv typ půdy | Zdroj: tanitost / Depositphotos

Kdy je nejlepší čas na hnojivo?

Pokud si vyrábíte vlastní hnojivo, prostudujte si, jak často by se měly jahody hnojit. Bývá to jednou, maximálně dvakrát týdně. Abyste maximálně využili potenciál hnojiva, nalijte ho rostlinám ve zředěné formě po zalévání. V opačném případě by vám následná zálivka vyplavila veškeré hnojivo do tácku pod květináčem.

Nejlepší denní doba na hnojení je buď brzy ráno, nebo ještě lépe večer. Jde o to, že během dne by mohlo hnojivo v kombinaci se slunečním svitem způsobit popáleniny. V případě večerního hnojení má rostlina čas přes noc hnojivo kompletně absorbovat a následující den ho maximálně využít.

Pravidelně také kontrolujte pH půdy, protože tekuté hnojivo může jeho hodnotu změnit. 

Jak na hnojení 

Sazenice jahod rozhodně potřebují vydatnou zálivku a daleko více jim svědčí jedno pořádné zalití než časté zalévání po malých dávkách.

Smíchejte hnojivo s vodou podle návodu a nalijte do misky pod květináčem. Jahody se ideálně zalévají zespodu, protože postupné nasávání vlhkosti půdou nutí kořeny růst, čímž se stávají pevnějšími a odolnějšími. Právě proto je pěstování jahod v květináčích tak oblíbené a zahrádkáři s touto metodou sklízejí tolik úrody a následného úspěchu.