Čistič na sklo na zrcadlo zkrátka nepatří a nejenom na něj

Čistič na sklo na zrcadlo zkrátka nepatří a nejenom na něj
Čistič na sklo jako univerzální prostředek? Pro někoho možná, ale pro přečtení následujícího článku si jeho použití na pestrou škálu povrchů možná rozmyslíte. Na které povrchy ho zkrátka nepoužívat a z jakého důvodu?

Čistič na sklo na zrcadlo zkrátka nepatří a nejenom na něj

Čistič na sklo je skvělým pomocníkem do domácnosti, bez kterého se řada z nás zkrátka neobejde. Bez zbytečného drhnutí a leštění propůjčí lesk většině skleněných povrchů, a to navíc bez zbytečného leštění či šmouh. Ovšem při jeho použití bychom se měli mít na pozoru, ne na všechny povrchy je totiž určen. Na některých dokáže jeho nesprávné použití nadělat více škody než užitku. Pojďme se společně podívat na pět povrchů, které s čističem na sklo nejsou zrovna kamarádi. Které to jsou?

Na různé materiály a povrchy v bytě existují různé čisticí prostředky. Zvolit tak ten správný prostředek pro konkrétní povrch může být poněkud matoucí. Než ale ztratíte všechny nervy a uklidíte celý byt jedním prostředkem, zamyslete se. Tímto zbrklým rozhodnutím totiž můžete udělat víc škody než užitku. Na jaké povrchy a místa tedy raději čistič na okna nepoužívat, abyste docílili dokonale uklizeného domova?

Zrcadlo

Říkáte si, že je čistič na okna stejně vhodný i na zrcadlo? Tak vás možná toto zjištění vyvede z omylu. I když je zrcadlo ze skla, má na sobě speciální stříbrný film, který může čistič skla snadno poničit. Poznáte to poměrně snadno podle hnědých skvrn, které se po působení čističe na zrcadle mohou objevit. Zvláště u starších zrcadel je pak lepší použít pouze čistou vodu se saponátem nebo třeba alkohol, díky kterému se bude zrcadlo blýskat zase jako nové.

Žula nebo mramor

Podobně je tomu i v případě mramoru nebo žuly, se kterými se nejčastěji setkáme v domácnosti coby pracovními deskami. Porézní keramické plochy může prostředek rozleptat a nenávratně poškodit. Stejně jako v případě zrcadel se po jeho použití mohou objevit nevzhledné skvrny, které už není možné odstranit.

Obrazovky

Že se čistič na sklo skvěle hodí i k čištění obrazovek na notebooku nebo třeba na televizi? Pokud ho k tomuto účelu používáte, je asi nejvyšší čas přestat. Chemikálie obsažené v čističi jsou totiž na obrazovky příliš silné a mohlo by dojít k jejich poškození. Při čištění obrazovek si raději vezměte na pomoc hadřík z mikrovlákna společně se speciálním čističem určeným přímo na citlivé obrazovky.

Na okna u auta použijte speciální přípravky.
Na okna u auta použijte speciální přípravky | Zdroj: ada_tom / Depositphotos

Okna u auta

Čistič skel rozhodně není určen ani pro autoskla, po jehož použití by se na nich mohly objevovat skvrny nebo šmouhy, které by mohly mít za následek snížení viditelnosti. V případě, že je navíc na autosklech nalepená ochranná fólie, může dojít k jejímu nezvratnému poškození. I zde se raději poohlédněte po speciálním prostředku na autoskla, který přeci jenom není tolik agresivní jako běžný čistič skel.

Dřevo

Dřevo patří mezi nejchoulostivější materiály vůbec, a proto byste měli při čištění tohoto povrchu používat speciální prostředky určené přímo na dřevo. Rozhodně se pro jeho čištění nehodí agresivní čistič na okna, kvůli kterému by mohlo dojít k poškození vrchního ochranného laku dřeva.

Zdroje článku: