Skvrny od inkoustu kuličkového pera je těžké odstranit: Zbavit se jich z oblečení či stěn ale není úplně nemožné

Skvrny od inkoustu kuličkového pera je těžké odstranit: Zbavit se jich z oblečení či stěn ale není úplně nemožné
Kuličkové pero je mezi dětmi oblíbené. Nicméně pokud nepopíšou pouze papír, ale také své oblečení, nábytek, podlahu či například zeď, neštěstí je na světě. Záchrana je ale stále možná. Důležité je začít co nejrychleji, zejména v případě oblečení.

Skvrny na textilu

Nejčastějším případem, kdy se skvrny od kuličkového pera dostanou na nesprávné místo, je oblečení. Je třeba jednat okamžitě. Inkoust je voděodolný, a tak přeprání ve vodě, byť horké, je zcela zbytečné. Místo toho okamžitě odmočte oblečení v octu nebo na kaňku nakapejte dostatek citronové šťávy. To jsou ty nejlepší možnosti, jak se kaňky zbavit. Alternativně můžete namočit textil na noc do mléka a ráno oblečení vyprat jako obvykle.

Jako další možnost se nabízí bílá zubní pasta, kterou nanesete na inkoust a necháte deset minut působit, poté ideálně kus oblečení vyperete. Místo zubní pasty také můžete použít velký nános laku na vlasy, který necháte působit patnáct minut a poté textil vyperete, a poslední možností je líh, kterým skvrnu potřete. U poslední možnosti počkejte pět minut a potom místo lehce otřete hadříkem z mikrovlákna.

Skvrny na dřevěném nábytku

Nejčastější obětí inkoustu z kuličkového pera je stůl. Naštěstí existuje řešení, které vám poskytne více času na včasný zásah než textil. Nicméně platí, že čím dříve začnete skvrnu řešit, tím větší šanci máte na úspěšné umytí.

Napřed je důležité vzít kuchyňské utěrky či papírové kapesníky a stáhnout přebytečný inkoust, který se ještě nestihl vsáknout. Mezitím si další utěrku či kapesník namočte do horké vody a položte na skvrnu. Po pár minutách vyčistěte.

A pokud by se stalo, že skvrna nejde odstranit, další kapesník či utěrku namočte do teplé směsi vody a saponátu a postup opakujte. Pokud ani tehdy neuspějete, místo vody a saponátu smíchejte ocet a jedlou sodu.

Skvrny na plastu

Ať už se skvrna objevila na ubrusu nebo na plastové hračce, s touto metodou ji s přehledem odstraníte. Jako první možnost se nabízí horká voda a saponát. Je to k plastu nejšetrnější. Pokud jste skvrnu nechali zaschnout, použijte alkohol a ocet. Zvolte krouživé pohyby, když budete inkoust čistit. Je ale důležité vyzkoušet tuto směs na malé ploše, pokud je zaneřádění inkoustem z kuličkového pera příliš rozsáhlé – některé plasty totiž tuto směs příliš nevítají. Nakonec důkladně opláchněte.

Skvrnu na bílé stěně odstraníte bílou zubní pastou.
Skvrnu na bílé stěně odstraníte bílou zubní pastou | Zdroj: belchonock / Depositphotos

Skvrny na stěnách

Pokud máte tento problém, zřejmě máte malé děti, které si papír rády opírají o zeď. Ale nebojte, i pro tento případ existuje řešení. Můžete se rozhodnout buď pro lak na vlasy, nebo pro zubní pastu.

Zubní pastu používejte bílou, a to pouze na bílé stěny. Zubní pastu nechte po aplikaci působit deset minut a poté ji setřete.

Lak na vlasy obsahuje alkohol, který vám pomůže zbavit se skvrn od kuličkového pera na stěnách. Lak aplikujte na hadřík a tím stěnu otírejte. Poté opatrně otřete kuchyňskou utěrkou. Tato metoda vyžaduje opakované použití, než skvrna zcela zmizí, proto se nelekejte, že se vám to nepovede napoprvé.

Skvrny na podlaze

Je důležité setřít zbytek inkoustu a poté si na podlahu aplikovat líh nebo čistič podlah a skvrnu setřít. V případě laminátových podlah si můžete poradit s lakem na vlasy, který opět aplikujete na hadřík a skvrnu setřete. V obou případech aplikujte, dokud skvrnu úplně nevyčistíte.

Zdroje článku: