Šokující průzkum: Těstoviny překonávají čokoládu v boji proti depresi

Šokující průzkum: Těstoviny překonávají čokoládu v boji proti depresi
Když si lidé chtějí zlepšit náladu, mohou si zvolit různé varianty. Někdo si zajde do plaveckého bazénu, jiný si dopřeje horkou koupel a další si jde zasportovat.

Určité pokrmy dokážou zvednout náladu

V některých pokrmech jsou specifické látky, které vám dokážou také zvednout náladu. Asi víte, že například hořká čokoláda má tyto účinky. Tím však výčet potravin, které podporují vaši nervovou soustavu, nekončí. Do této kategorie patří libové maso, mořské ryby, ořechy. Z ovoce je to ananas, banány, papája, avokádo, jahody nebo švestky. Mezi nápoje patří kakao.

Společný prvek

Výše zmíněné potraviny mají společný prvek s těstovinami. Jedná se o aminokyselinu tryptofan, ze kterého se v těle syntetizuje „hormon štěstí“ serotonin. Když zvolíte celozrnné těstoviny, tělu prospějete ještě více, protože obsahují komplexní sacharidy. Při konzumaci komplexních sacharidů se produkuje více kyseliny gama-aminomáselné. Její účinky jsou příznivé na nervovou soustavu.

Těstoviny pro hostitelky

Na trhu je mnoho druhů těstovin. Například špagety, penne, farfalle, tortellini, ravioli či tagliatelle. Kuchařky mají rády tento pokrm, protože se dá poměrně za krátký čas připravit. Další výhodou je velké množství variací. Těstoviny se mohou podávat se zeleninou nebo s masem, případně s růžnými omáčkami a dají se konzumovat i na sladko.

Těstoviny můžeme připravovat na různé způsoby, třeba s omáčkami nebo na sladko
Těstoviny můžeme připravovat na různé způsoby, třeba s omáčkami nebo na sladko | Zdroj: AntonMatyukha / Depositphotos

Co ještě skrývají těstoviny?

Těstoviny jsou plné vitamínů a minerálů, které dělají vašemu tělu dobře, zmíníme například draslík, hořčík a kalcium.

Výzkum

Tým vědců z italské univerzity IULM v Miláně provedl výzkum, jaký efekt má na lidský mozek konzumace těstovin. Měřili fyzické a neurotické změny po konzumaci těstovin u 20 mužů a 20 žen. Porovnávali tyto změny s jinými příjemnými aktivitami, například s poslechem oblíbené hudby. Konzumace těstovin vyhrála. Pokrmy z těstovin si řada z vás spojuje se zážitky spojené s příjemnou společností.

Tryptofan

Tryptofan se přeměňuje na serotonin, který působí proti únavě. Pomáhá navozovat pocit psychické pohody. Tryptofan si vaše tělo samo nevytváří, proto je potřeba ho dodávat v potravě. Kromě serotoninu se tato aminokyselina podílí na produkci melatoninu. Melatonin je hormon, který vás při setmění přivádí ke spánku. Dále reguluje hyperaktivitu a napětí, zlepšuje imunitu a má pozitivní vliv na reprodukci a laktaci.

Serotonin

Většina z vás zná tento hormon pod pojmem „hormon štěstí“. Je to chemická látka, která plní mnoho důležitých funkcí v lidském těle. Je zprostředkovatelem přenosu signálů mezi nervovými buňkami, má vliv na agregaci krevních destiček a je důležitá pro správnou funkci trávicího ústrojí. Tuto látku objevil italský chemik a farmakolog Vittorio Erspamer v roce 1935 v Itálii.

Důležitý vliv má serotonin také na regulaci nálady, může snižovat nepříjemné pocity strachu a úzkosti. Podílí se na procesech srážení krve. Když se poškodí tkáň, například při pořezání, krevní destičky uvolňují serotonin. Ten je zodpovědný za urychlení procesu hojení příslušné rány. Dále má vliv na hustotu kostí.