Pochutnejte si na svých lahodných jahodách, vypěstovaných v květináči

Pochutnejte si na svých lahodných jahodách, vypěstovaných v květináči
Kdo by si nechtěl pochutnat na vlastnoručně vypěstovaných jahodách? Že nemáte zahrádku? Nevadí. Pokud máte lodžii či balkón nebo terasu, můžete jahody pěstovat v květináči.

Výběr jahod

Pokud se rozhodnete pěstovat jahody v květináči, klíčovým faktorem je správný výběr typu jahod. Rozlišujeme jahody letní (rané, střední, pozdní) nebo celoroční jahody. Letní jahody plodí v létě, celoroční plodí od června do prvních mrazů. Jahody se liší svou velikostí plodů a dobou zrání.

Odrůdy vhodné do květináče

Na pěstování jahod v květináči jsou vhodné celoroční odrůdy, například Grandian neov Selva.

Péče o jahody

Péče o jahody v květináči není náročná. Dobře se jim daří v úrodné a kypré půdě na slunných, popřípadě polo stinných místech.

Hnojení je zapotřebí, když jahody už trochu vyrostly. Můžete použít speciální hnojivo na jahody nebo zvolit kompost. Chcete-li mít sladké jahody a bohatší úrodu, pak dopřávejte jahodám hnojení každých čtrnáct dní.

Zalévat je také potřeba pravidelně, ale dávejte si pozor na zadržování vody. To by mohlo způsobit, že kořeny budou napadeny plísní. Doporučuje se dát do nádoby drenážní vrstvu. Vodu se doporučuje lít ke kořenům či do misky. Vyvarujte se zalévání přímo na listy. Už vyrostly první plody? Pak je dobré zakrýt zeminu například slámou.

Pěstování jahod v květináči není náročná
Pěstování jahod v květináči není náročná | Zdroj: katacarix / Depositphotos

Doba výsadby

Příhodným obdobím pro výsadbu do květináče je většinou březen nebo duben, zkrátka období, když už se nemusíte obávat ranní mrazíků. Když budete vybírat sazenice, dbejte na vzhled listů. Jsou-li zelené a beze skvrn, pak je to správná sazenice.

Co jahody potřebují?

Pro jahody je důležitý sluneční svit. Slunce by na ně mělo svítit osm hodin denně, pokud to nelze, tak alespoň šest hodin denně. Pěstujete-li jahody na balkóně, pak je nejlepší ten orientovaný na jih nebo na západ.

Jak má vypadat květináč?

Důležité je, aby rostlina měla v nádobě dostatečný prostor na svůj růst. Myslete na to, že substrát by měl být přibližně 20 centimetrů hluboký, takže nádoba by měla být veliká. Průměr květináče by měl činit minimálně 35 centimetrů. Kořeny jahod jsou sice mělké, ale rostou z nich šlahouny. Pro jahody je dostatečná velikost květináče klíčová, protože jahody pak mohou mít dostatek živin a dostatek vody.

Zazimování jahod

Jahody v květináči je možné zazimovat. Pokud disponujete pařeništěm, pak se jim tam bude přes zimu dařit. Jestliže tuto variantu využít nemůžete, pak jahody přemístěte k radiátoru. Před zimním obdobím se doporučuje očistit trsy od listů a ostříhat šlahouny. Suché, nemocné nebo poškozené listy odstřihněte.

Na jaře dejte jahody v květináči opět ven a dopřejte jim pomalou aklimatizaci na slunce. Po zimě jsou jahody náchylné a mohly by si spálit listy.

Zdraví prospěšné jahody

Jahody obsahují cenné látky. Mají vysoký obsah kyseliny listové, minerálů jako je draslík, železo, hořčík a vápník. Také mají vysoký obsah vitamínu C. A protože v nich najdeme mnoho vody, mají nízký obsah kalorií.

Už se těšíte na vlastní plody jahod?

Zdroje článku: