Máte strach z neúrody? Těchto 10 zlatých pravidel zahradnických mistrů vám zaručí sklizeň, o jaké se vám ani nesnilo

Máte strach z neúrody? Těchto 10 zlatých pravidel zahradnických mistrů vám zaručí sklizeň, o jaké se vám ani nesnilo
Vyhnout se chybám, které by vedly k menší, nebo dokonce žádné sklizni? Po tom touží každý zahrádkář. A není nic jednoduššího než o chybách dopředu vědět a snažit se jim vyhnout.

Poté, co se trpělivě celou sezónu staráme o naši zahradu, zaléváme ji, pilně odháníme škůdce a po večerech sledujeme meteorologické předpovědi, je jedinou naší touhou radost z bohaté sklizně. Společně se tedy podíváme na to, jakým chybám se vyvarovat, abychom se ze sklizně jednoduše těšili.

  1. To, co lze jednoznačně doporučit na začátku sezóny a čemu se vyvarovat, je netrpělivost. Mnohdy se v dobré víře hezkého jarního počasí unáhlíme s výsevy a ranní mrazíky nám hned zkazí radost z dobře odvedené práce. Proto vytrvejte a počkejte si na stabilní teplé počasí. To platí zejména při vysazování sazeniček, které jste měli doma za oknem a nejsou ještě dostatečně otužilé.
  2. Dbejte také na kvalitu zakoupených semínek či sazenic a ujistěte se, že již nejsou po expiraci. Vyhnete se tak zklamání, že semínka nevyklíčí nebo sazeničky brzy zajdou.
  3. Jednou z nejčastějších chyb pěstitelů je jednoduše zalévání. Buď zalévají málo, anebo moc, ale přemokření bývá obvykle pro rostliny více likvidační než pár dní sucha. Chceme se vyhnout tomu, aby nám neuhnívaly kořínky. To by vedlo k nenávratnému poškození rostliny. Stejně tak dramatický dopad může mít i přílišná suchost půdy, avšak některé rostliny jsou vůči suchu adaptabilní.
  4. Další chybou je pěstování příliš mnoho rostlin na jednom místě. Rostliny potom nemají dostatečný prostor a množství živin, což může nepříznivě ovlivnit jejich růst a velikost sklizně. Jestli s pěstováním teprve začínáte, zkuste se nejprve zamyslet také nad tím, zda zvládnete obstarat tolik plodin, které jste si naplánovali. Mnohdy se neúspěchy dostaví v případě, že přeceníme svoje síly, které následně nestačí na péči o celou zahradu.
  5. Plevel je jednoznačně nepřítel číslo jedna, který vám bude stát v cestě za vysněnou sklizní. Dokáže uzurpovat kořínky a následně i plody rostlin, a podílet se tak na kvalitě i množství sklizně.
  6. Chybou, která pěstitele může stát pořádné ztráty, je tzv. jednocení rostlin neboli odstraňování nadbytečných rostlinek ze záhonku tak, aby zbylé rostliny měly dostatečný prostor pro svůj růst – typický je tento proces u mrkve, petržele, červené řepy, cibule a dalších.
  7. Naším tipem na závěr pro začínající pěstitele i letité zahradníky je – dělejte si poznámky. Může se to zdát jako činnost, která člověka zdržuje v práci, ale věřte, že čím více sezón budete mít za sebou, tím více sami sobě poděkujete, že můžete nahlédnout do minulých sezón a poučit se z nich.

Závěrem

Poslední chyba je tou největší, a to je – brzy se vzdát. Vypěstování vlastní sklizně, se kterou budete opravdu spokojení, se nemusí povést hned první sezónu. Jednoduše to zkoušejte a buďte trpěliví a uvidíte, že postupem času budete sklízet plné koše zeleniny a ovoce z vlastní zahrady.