Pandemie černého kašle: Česko na pokraji epidemie, mladí nejvíce ohroženi

Pandemie černého kašle: Česko na pokraji epidemie, mladí nejvíce ohroženi
V Česku se šíří černý kašel. Tato nemoc se dotýká jak dětí, tak dospělých. Počet nakažených prudce roste. Za týden přibylo 608 nakažených, což je více než za celý loňský rok.

Epidemie

Podle vyjádření epidemiologů bude Česko pravděpodobně za několik dnů za hranicí epidemie. Epidemie znamená prudký růst výskytů nejčastěji téhož onemocnění za určitou dobu a v určité populaci.

Černý kašel e týká i Evropy

Černý kašel se šíří hlavně mezi mladistvými mezi 15 až 19 lety. Je obtížné rozeznat příznaky tohoto onemocnění, protože začátky jsou obdobné jako u běžného nachlazení. Lidé kýchají, mají rýmu, mírnou horečku a slabý kašel. Kašel ale poté začne přibývat na intenzitě. Černý kašel se objevuje v silných záchvatech, hlavně v noci. Je následování pískavým zasípáním. Může to vést až ke zvracení, zrudnutí obličeje a k dýchacím problémům.

Černý kašel

Je to vysoce infekční bakteriální onemocnění, které postihuje plíce a dýchací cesty. Také ho můžete znát pod pojmem dávivý kašel. Způsobují ho bakterie v ústech, nosu a hrdle nakažené osoby.

Malé děti

U této skupiny se nemusí sípavý vdech objevit a po záchvatech kašle může následovat krátká zástava dechu. Poté se sníží četnost záchvatů kašle a dítě se postupně uzdravuje. Období k uzdravení může trvat až tři měsíce.

Malé děti jsou ohrožená skupina

Dětem hrozí v důsledku černého kašle i zápal plic, encefalopatie, záchvaty a v tom nejhorším případě i smrt.

Nejohroženější skupina

Sem patří velmi malé děti, tedy kojenci. Také senioři mohou být černým kašlem postiženi.

Velmi zasažené oblasti v Česku černým kašlem

V současnosti hygienici evidují nejvíce nakažených lidí v Jihočeském kraji. Od začátku roku je to již přibližně 500 případů.

Důvody rychlého šíření nákazy

Za rychlé šíření nákazy stojí pokles proočkovanosti malých dětí. Dále se jedná o nižší promořenost v období opatření COVID-19.

Jak dochází k nákaze?

Černý kašel se šíří kapénkami, to jsou kapalné částečky, které se dostanou do vzduchu, když nakažená osoba kašle. Infekční může být i někdo s mírným průběhem tohoto onemocnění i osoba, která nemá vůbec žádné příznaky kašle. Nemoc se může předávat mezi členy ve společné domácnosti.

Vakcína proti černému kašli

Vakcína proti pertusi nechrání celý život. Chrání několik let a u dospívajících a dospělých už účinnost tohoto očkování vypršela, říká přednostka Pneumologické kliniky Thomayerovy nemocnice 1.LF UK v Praze Marina Koziar Vašáková.

Dostupnost vakcín

S dostupností vakcín byly problémy, protože v posledních týdnech v ambulancích chyběly. Nyní by už jich mělo být dostatečné množství.

Vakcína v těhotenství

V těhotenství je možné očkování. Doporučuje se očkování od 20. do 36.týdně těhotenství. Očkování chrání matky před onemocněním pertusí během prvních měsíců po narození jejích dětí. Děti očkovaných matek mají významně nižší riziko onemocnění. Jestliže i tak onemocní, průběh je méně komplikovaný. Doporučení očkování proti černému kašli vydala NIKO při Ministerstvu zdravotnictví České republiky.