Nejchutnější recepty z avokáda, které možná ještě neznáte
Foto: Larisa Blinova / Shutterstock

Nejchutnější recepty z avokáda, které možná ještě neznáte

Zázračné avokádo je trendem, který dnes nechybí snad v žádné moderní kuchyni. Pomáhá při hubnutí, snižuje krevní tlak, posiluje obranyschopnost a údajně také pomáhá předejít rakovině.

Guacamole 

Avokádová klasika, která neurazí a pro rychlou přípravu je společně s nachos ideální pochoutkou při večerním posezení u televize. 

  • 1 avokádo 
  • citronová šťáva 
  • 1/2 cibule 
  • cherry rajčátka 
  • 1 stroužek česneku 
  • sůl 
  • pepř 
  • chilli

Zralé avokádo rozkrojíme, zbavíme se pecky a vyndáme ze slupky. Vnitřek rozmačkáme vidličkou, ne však do úplné pěny, je chutnější, když si zachová svoji strukturu. Přidáme jemně nasekanou cibuli, na jemno nakrájená rajčátka a prolisovaný česnek. Přelijeme citronovou šťávou a dle chuti osolíme, opepříme, případně přidáme chilli. 

 

Avokádová polévka 

Avokádová polévka lze připravit na teplý i studený způsob. Nejčastěji se servíruje za studena, vodu ale lze nahradit zeleninovým vývarem a po rozmixování s avokádem ji ještě prohřát. 

  • 2 avokáda
  • 1 salátová okurka 
  • 1 stroužek česneku 
  • 1 citron 
  • 150 ml bílého jogurtu 
  • 250 ml vody 
  • mletý koriandr 
  • sůl 
  • pepř 

Připravíme si mixér, do kterého dáme oloupané avokádo. Přidáme okurku, kterou oloupeme a vydlabeme vnitřní semínka, dále stroužek česneku, koriandr, šťávu z citronu a nastoruhanou kůru. Zalijeme jogurtem a během mixování přiléváme vodu. Dobře rozmixovanou směs ochutíme, pro ideální výsledek necháme uležet v chladu. Servírujeme například s krutony. 

Zdroj: Photoongraphy / Shutterstock

Vegetariánský tatarák 

S bagetou servírovaný tatarák poslouží jako předkrm nebo rychlovka k večeři. 

  • 2 avokáda 
  • 1 červená cibule 
  • 2 lžíce krájených sušených rajčat 
  • 1 lžíce kaparů 
  • čerstvý koriandr
  • citronová šťáva 
  • sůl 
  • pepř 

Tentokrát avokádo nedrtíme, ale opatrně pokrájíme na kostičky. Dáme do misky, přelijeme citronovou šťávou a promícháme. Přidáme nadrobno nasekanou cibuli a hrst koriandru, sušená rajčata a kapary. Osolíme, opepříme a můžeme podávat. 

 

Nepečený čokoládový dort z avokáda a datlí 

Avokádo poslouží i cukrářům. Když přivřeme oči nad čokoládou, jedná se o zdravý a zároveň velmi chutný dezert. 

  • 200 g lískových ořechů 
  • 200 g vypeckovaných sušených datlí 
  • 5 lžic kakaa
  • 2 větší zralá avokáda 
  • 3 lžíce medu nebo datlového sirupu 
  • špetka soli 
  • 40 g hořké čokolády 

Datle namočíme do horké vody, oříšky opražíme a odslupkujeme. Zhruba půl hrnku ořechů dáme stranou, zbytek rozmixujeme na mouku. Rozmixujeme také datle, ke kterým postupně přidáváme rozmixované ořechy a 2 lžíce kakaa. Lehce lepivé těsto vmačkáme na dno dortové formy vyložené pečicím papírem. 

Dužinu avokádo vyšleháme na pěnu, přidáme med, sůl a zbytek kakaa. Tímto krémem potřebe korpus, zalijeme rozpuštěnou čokoládou a posypeme zbytkem ořechů. 

 

Zdroje: 

Přidejte si nás na domovskou stránku
Seznam.cz nebo Google Zprávy
Přidat na Seznam.cz Přidat na Google zprávy