Český jídelníček pod mikroskopem: Nečekané hrozby v oblíbených pokrmech

Český jídelníček pod mikroskopem: Nečekané hrozby v oblíbených pokrmech
Otázka stravování je velmi důležitá. Jde o to, jak zdravé výživově hodnotné potraviny dodáváte vašemu tělu a zda se nezapomíná na vitamíny, minerály a pitný režim.

Česká kuchyně

Svíčková, vepřo – knedlo – zelo nebo šišky s mákem se řadí k typickým pokrmům české kuchyně. Všeobecně je česká kuchyně považována za velmi vydatnou a bohatou na kalorie. Na českém jídelním lístku nechybí polévky, což je jistě potěšující. Některé polévky se hodí jako součást obědového menu, některé syté mohou být servírovány i jako samostatný chod.

Stravovací návyky Čechů

Znáte asi přísloví, snídani si sněz sám, o oběd se rozděl se svým přítelem a večeři daruj svému nepříteli. Jak to ale je u stravovacích návyků Čechů? Řídí se tímto příslovím?

Průzkum Barometr FOOD

Mezi základní pravidla zdravého stravování patří pravidelnost. Bohužel podle průzkumu vyšlo najevo u Čechů, že se nestravují pravidelně. Každý den snídá 68 % respondentů, třetina denně svačí. Hlavním jídlem je oběd, který Češi upřednostňují teplý. 58 % respondentů uvedla, že si čas od času dopřeje k večeři studený pokrm.

Z čeho skládá typická snídaně?

Běžné jsou mléčné výrobky, dále cereálie, vejce nebo slané pečivo. Mléčné výrobky preferuje 59 % respondentů.

Snídaně je základ dne. Většina Čechů preferuje mléčné výrobky, cereálie nebo vejce
Snídaně je základ dne. Většina Čechů preferuje mléčné výrobky, cereálie nebo vejce | Zdroj: monticello / Depositphotos

Jak vypadá typický oběd?

Drůbeží nebo hovězí maso s přílohami v podobě těstovin, rýže nebo brambor.

Jak vypadá typická večeře?

Zelenina a saláty jsou nejoblíbenější. Nápojem je voda, ke snídani si 59 % respondentů dopřeje kávu. K večeři někteří sáhnou po alkoholickém nápoji. V poslední době stoupla obliba nealkoholických nápojů, také například nealkoholického piva.

Jak Češi rozpoznají, že je pokrm zdravý?

Sází především na čerstvost ingrediencí (85 % dotázaných) a množství salátů a zeleniny (72 %). Vegetariánskou nebo veganskou stravu Češi za extra zdravou nepovažují.

Jak si Češi vybírají, co a kde jíst?

Nejdůležitějšími faktory je dostupnost jídel. Čas, cena a fyzická vzdálenost podniku jsou hlavními kritérii pro výběr pokrmu. Zda je jídlo zdravé, není rozhodně první ovlivňující faktor. Kdyby rostly dále ceny potravin, 59 % dotazovaných by omezilo výdaje na nákup potravin a 92 % by omezilo návštěvy v restauracích.

Za jakou cenu jsou Češi schopni se naobědvat?

Nejnižší částka se v současné době pohybuje mezi 120 a 150 korunami. Průměrné útraty za obědy rostou. V září to bylo za polední menu průměrně 185 korun. V září v roce 2020 to bylo průměrně 139 korun.

Základy zdravé stravy

V současnosti je někdy těžké dodržovat pravidla zdravého stravování. Vede vás k tomu nedostatek času a také jednoduchá dostupnost ke konzumování hotových pokrmů. Také se jí často až moc masa a uzenin. Spojení kaloricky vydatných potravin a nedostatku fyzické aktivity může zvýšit riziko mnoha nemocí. Zmínit můžeme například choroby oběhového systému nebo cukrovku.

Co by měl obsahovat zdravý jídelníček?

Ovoce a zeleninu, ty obsahují vlákninu a vitamíny. Lidé by je měli konzumovat denně. Výrobky z celozrnné mouky, brambory a luštěniny dodají tělu potřebnou energii a minerální látky. Bílkoviny se vyskytují v mnoha rostlinných i živočišných výrobcích a jsou nenahraditelnou stavební látkou pro buňky. Mezi nápoji by měla být preferována voda a neslazený čaj.

Zdroje článku: