Jak pečovat o psychiku dětí v době pandemie

Jak pečovat o psychiku dětí v době pandemie
Přinášíme pár tipů, jak v této nejisté době trávit s dětmi čas a posílit v nich pocit jistoty a bezpečí.

Ptejte se dítěte a naslouchejte mu

Nejprve zjistěte, co dítě o koronaviru ví, co se doslechlo od kamarádů, ve škole a z televize. Ptejte se ho na jeho pocity. Pozorně si vyslechněte jeho obavy, aniž byste mu skákali do řeči nebo ho nějak uklidňovali. Pojmenování strachů a emocí pomáhá dětem zvládat úzkost, kterou si v sobě za poslední dny nastřádaly.

Ujistěte dítě o bezpečí

Zajistěte si dostatek času, abyste mohli se svým dítětem trávit volný čas. Vytvářejte doma a v okolí pocit bezpečí. K tomu přispívají společné činnosti jako jsou procházky přírodou, společné pečení, hraní deskových her, čtení nebo sledování pěkného filmu. Pokud jste zvažovali pořízení domácího mazlíčka, nyní je na to vhodná chvíle. Dítě potřebuje zpočátku na nového člena rodiny hodně času, který se mu naskýtá. Zároveň věnuje svou pozornost získávání nových dovedností péčí o zvíře.

Buďte upřímní, ale s citem

Sami si zjistěte pravdivé informace, nedávejte na první zprávu, kterou uslyšíte. Potom dítě s důležitými informacemi seznamte. Způsob, jakým zprávu podáte je samozřejmě podmíněn věku dítěte. Těm nejmenším dětem bude stačit, pokud vy sami jste v pohodě. Předškolní děti snáze pochopí změny v životě pomocí obrázku nebo příběhu. Nebojte se být kreativní a situaci popište krátkým představením s maňásky. Školní děti jsou zvědavé a chtějí znát podrobné informace. Nebraňte se jejich všetečným otázkám a upřímně si s nimi promluvte. Zůstaňte ale citliví a neživte poplašné zprávy. Proberte s dětmi aktuální omezení a možnosti, co mohou samy pro bezpečí své i lidi v okolí udělat. 

Vytvořte si plán 

Pokud škola nenabízí online vyučování, zajistěte dětem pravidelný dopolední program. Nemůžete-li navštěvovat prarodiče, domluvte se s nimi na pravidelných telefonátech. Napište s dětmi babičkám a dědečkům dopis, pošlete obrázek nebo natočte video. Zůstaňte v kontaktu s přáteli, s kterými jste se vídali i před omezením. Možností, jak zůstat ve spojení dnešní doba skýtá mnoho.

Buďte pozitivně naladěni a vytvářejte si společné rodinné chvíle plné pohody a legrace.