Správné skladování domácí zeleniny prodlouží jejich trvanlivost

Správné skladování domácí zeleniny prodlouží jejich trvanlivost
Pěstování vlastní zeleniny má hned několik výhod. Rozhodně víte, co pěstujete, a nekupujete zeleninu ze supermarketu, která obsahuje spoustu konzervantů. Pro dlouhou trvanlivost je nutná znalost správného skladování.

Domácí zelenina je zdravější

Pěstování domácí zeleniny na vlastním pozemku je skvělý způsob, jak propojit koníček s užitečným. Domácí zelenina je zaručeně čerstvá, chutnější a neobsahuje tolik pesticidů jako zelenina ze supermarketu. Určitě se do výsadby a péče zeleniny na zahradě nebude pouštět někdo, kdo nemá zájem se starat o pěstování vlastních produktů. Pokud se tedy rozhodnete začít s pěstováním zeleniny, nebo již pěstujete, víte, jak frustrující může být, když se zelenina zkazí dříve, než ji stihnete využít. Čerstvost potraviny závisí na jejich způsobu skladování.

Skladování mrkve

Při skladování mrkve je velmi důležité dbát na správnost postupu. Jakákoliv chyba může výrazně zkrátit její trvanlivost. Začněte tím, že se zbavíte natě a ponecháte pouze kštici (asi 1 cm). Mrkev skladujte s pískem nebo v perforovaném plastovém sáčku v lednici. Mrkev můžete zabalit do mírně vlhké kuchyňské utěrky.

Skladování brambor

Brambory jsou jednou z nejoblíbenějších zelenin, kterou pěstujeme a v kuchyni využíváme na několik způsobů. Brambory rozhodně skladujte na chladném a tmavém místě. Teplota místnosti by se měla pohybovat ideálně mezi sedmi až deseti stupni Celsia. Vyhněte se skladování brambor v blízkosti cibule nebo jablek. Jejich výpary přispívají k rychlejšímu kažení brambor. Pozor také na skladování brambor ve stohu. Brambory potřebují pro zachování čerstvosti cirkulaci vzduchu. Rozhodně brambory neskladujte společně s ostatní zeleninou nebo ovocem. Kdyby vás napadlo skladování brambor v lednici, tak to není zrovna nejlepší nápad.

Skladování rajčat

Rajčata jsou rovněž oblíbenou zeleninou. Pěstovat ji můžete i na balkóně, pokud nemáte vlastní zahrádku. Jaká pravidla platí pro jejich správné skladování? Rajčata by se neměla skladovat v lednici. Ideální je pro ně pokojová teplota a myslete na to, aby stopky byly položené dolů.

Myslete na to, že rajčata by se neměla skladovat v lednici
Myslete na to, že rajčata by se neměla skladovat v lednici | Zdroj: IgorVetushko / Depositphotos

Skladování cibule

Skladování cibule má také svá specifická pravidla. Nejvhodnější prostředí pro cibuli je suché a chladné místo s dobrou cirkulací vzduchu. Vyhněte se společnému skladování v blízkosti brambor, což může vést k rychlému kažení.

Skladování listové zeleniny

Pod zeleninu listovou spadá špenát, hlávkový salát, mangold, rukola atd. Po sklizení zkontrolujte jednotlivé listy, zda nejsou nějak poškozeny. Zbavte se poškozených listů a uložte zeleninu do vzduchotěsné nádoby nebo plastového sáčku v lednici. Na zeleninu položte mírně navlhčený papírový ubrousek, abyste udrželi potřebnou vlhkost.

Skladování okurky

Pro okurky je nejvhodnější místo ve sklepě nebo v tmavém místě ve spíži. Za těchto podmínek lze okurky skladovat i tři týdny. V lednici je pro ně vhodné pouze box určený pro zeleninu. Okurky jsou totiž citlivé na příliš velký chlad a skladování v takových podmínkách může vést ke změknutí. Pokud můžete, vyvarujte se skladování okurek vedle jablek nebo rajčat, protože uvolňují etylen, který vede k rychlejšímu kažení této zeleniny.

Zdroje článku: