Toto musíte zkusit! 5 geniálních triků pro výsadbu trvalek, které okamžitě zvýší krásu vaší zahrady

Toto musíte zkusit! 5 geniálních triků pro výsadbu trvalek, které okamžitě zvýší krásu vaší zahrady
Může se zdát, že zasadit rostlinu není žádná věda. Ale pokud to uděláte špatně, brzy vám zahyne nebo nebude prosperovat tak, jak by měla. Proto přinášíme 5 tipů na to, jak dobře vysadit trvalky, aby vám dělaly radost co nejdéle.

Trvalky jsou květiny, které vám vydrží déle než jednu sezónu. A déle než dvě sezóny. Zkrátka, pokud je vysadíte správně a na vhodně zvolené místo, budou vám dělat radost celé roky, a to aniž byste jim museli věnovat nějakou extrémní péčí. Jen je potřeba nejprve se nad tím zamyslet a teprve pak začít sázet.

1. Správný výběr

Prvním krokem je správně vybrat druhy trvalek. Prodává se jich neskutečné množství a můžete si vybrat podle své libosti. Ale než je bezhlavě nakoupíte, nejprve se zamyslete nad tím, jak vypadá vaše zahrada. Je spíš stinná? Pálí na ni celý den slunce? Je podloží kvalitní nebo je půda na vašem pozemku chudá na živiny? A jak často u vás průměrně prší? To všechno ovlivní, jak dobře se u vás trvalkám bude dařit. Takže teprve podle zvážení všech vlastností své zahrady vyberte a nakupte rostliny, kterým se tam pravděpodobně bude dařit.

2. Příprava záhonku

Druhým krokem by měla být pečlivá příprava místa, kam trvalky vysadíte. Můžete zasadit každou jinam. Nebo můžete vytvořit jeden dlouhý záhon a na něj vysázet všechny. Stejně tak je můžete zasadit do květináčů a na zimu je pak uklízet dovnitř, aby nezmrzly. Možností je spousta a opět se nad tím dobře zahloubejte a nic neuspěchejte. Hledejte na své zahradě nejlepší místo a myslete na to, že trvalky tam budou růst ještě dlouho – takže třeba vysadit je tam, kde do budoucna plánujete bazén, není dobré.

3. Kvalitní zemina

Místo k výsadbě trvalek máte, teď jen připravit ho. Můžete jen vyrýt jamky, do kterých květiny vysadíte, nebo můžete vyrýt drny na celé ploše a udělat si celý velký záhon obsypaný květinami. Ať už se rozhodnete pro kterékoliv řešení, připravte si kvalitní zeminu. Pokud jí nedisponujete, můžete si ji koupit. Právě tou pak zahrňte nově vysazované rostliny, ať mohou dobře růst.

4. Včasné pohnojení

Aby se rostlinkám dobře dařilo, je dobré čas od času je pohnojit. A první hnojení by mělo přijít ještě před vysazením. Pokud máte k dispozici kravský nebo koňský hnůj, neváhejte a nasypte ho na dno jámy, kam budete trvalku sázet. Teprve pak ji vysaďte, zahrňte kvalitní zeminou a nechce růst. Hnojení pak můžete opakovat několikrát ročně, nejpozději pak na podzim. Lepší jsou organická, přírodní hnojiva, ale použít můžete i koupené hnojivo. Jen si dejte pozor, aby bylo vhodné a vašim trvalkám víc neuškodilo než neprospělo – každá rostlina má totiž jiné nároky na živiny.

5. Zalévejte a pečujte

Posledním krokem, jak pečovat o trvalky, aby dobře prosperovaly, je pravidelná zálivka. Zalévat byste měli, jakmile půda kolem rostliny vysychá. V létě, pokud neprší, zalévejte klidně každý den. Pokud je ale zem ještě vlhká, nedolévejte k rostlině vodu, abyste ji takzvaně neulili. Vhodné je navrstvit kolem mulč, který udrží vlhkost v půdě. Některé trvalky také potřebují zastřihávat, aby držely tvar. Pokud špatně snášejí zimu, je naopak potřeba zasadit je do květináče a před prvními mrazíky je uklidit do vnitřních prostor, kde nemrzne, ale je tam stabilní teplota a dostatek světla.

Zdroje článku: