3 tipy na nejkrásnější trávník v okolí: Tohle určitě vyzkoušejte

3 tipy na nejkrásnější trávník v okolí: Tohle určitě vyzkoušejte
Možná jste o broušení trávníku s pomocí písku nikdy neslyšeli ani jste to nezkoušeli. Což je chyba. Trávník totiž čas od času prosypání pískem ocení a je díky tomu krásnější a hustší. Poradíme vám, kdy a jak na to.

Ačkoliv máme radost, když je náš trávník na zahradě pestrý a protkaný pampeliškami, sedmikráskami a dalšími rostlinkami, faktem je, že to všechno v něm je plevel. Pokud byste chtěli mít trávník čistě jen z trávy, tak toho jen pouhým sekáním trávy nedosáhnete. Ale není to nemožné. Jen je potřeba pečovat o trávník už od jeho založení. A pokud na to půjdete chytře, dočkáte se na zahradě trávníku připomínajícího anglický park.

1. Pískování během založení trávníku

Aby byl trávník dokonalý, je potřeba takzvaně ho brousit pískem. Poprvé byste písek měli použít už při jeho zakládání. Obvykle se semena trávy sází na běžnou hlínu – a čím kvalitnější je, tím lepší máme pocit. Ale zahradníci mají úplně opačnou radu – na hlínu navrstvěte písek. To trávníku vůbec nevadí – ba naopak. V hlíně totiž trávě trvá neskutečně dlouho, než zapustí dostatečně hluboko kořeny. Když jí ale dáte písčité podloží, zakoření mnohem rychleji a pevněji, protože kořeny snadněji dostane do větší hloubky.

2. Pískování po vertikutaci

Dalším časem, kdy použít písek na trávník, je po jeho vertikutaci. Tu můžete provádět několikrát do roka, ale nejlépe je přistoupit k ní hned zjara po prvním sekání. A čím víc trávu posekáte (tedy čím bude nižší), tím lépe. Pak musíte vzít vertikutátor, což je speciální přístroj trochu podobný sekačce a s ním pojezdit celou plochu zahrady. Ten svými noži doslova vyrve plevel z trávníku, stejně jako zlikviduje mechy a další nevhodné součásti trávníku. Poté je vhodné speciálním pročesávačem ještě trávník pročesat a následně propíchat vidlemi, aby se půda provzdušnila. Nakonec přijde na řadu právě písek. Měl by být o hrubosti 0 až 2 milimetry a vůbec se ho nebojte – klidně použijte okolo 5 litrů písku na každý metr čtvereční a rozhrabejte ho do souvislé vrstvy. Postupně v trávníku doslova zmizí.

Po vertikulaci trávníku je vhodné použít písek
Po vertikutaci trávníku je vhodné použít písek | Zdroj: Gaidenko / Depositphotos

3. Pískování v létě

Trávník byste neměli posypávat pískem jen tak a hodně často. Pokud totiž hlínu provzdušníte propícháním vidlemi a pak propískujete, písek zapadá ke kořenům rostlin a do pár dní doslova zmizí. Jenže k tomu je potřeba, aby tráva měla ideální podmínky pro růst a celý proces jí pomohl. Proto je naším poslední radou broušení trávníku na počátku léta. Tedy v době, kdy tráva roste nejvíc, není ještě takové sucho a musíme ji poměrně často sekat. Pokud byste tento proces udělali třeba už v březnu, trávníku by trvalo hrozně dlouho, než by se vzpamatoval. V červnu je ale za pár týdnů zase krásný a můžete ho směle znovu posekat. A bude krásnější než dřív. K jednoduššímu pískování trávníku pak můžete namísto kbelíků a hrabí použít speciální sypací vozík, který písek rozprostře naprosto rovnoměrně.

Náš tip: neděste se, že jste si vertikutací, propícháním trávníku a jeho zasypáním pískem trávu úplně zničili. V prvních týdnech to tak může vypadat. Ale tráva pak zapustí kořeny, zazelená se a najednou pochopíte, jak moc jste jí svým „brutálním“ zásahem prospěli.

Zdroje článku: