Zuzana Čaputová: Nejmladší osoba s nejvyšší státní funkcí v éře česko–slovenské historie

Zuzana Čaputová: Nejmladší osoba s nejvyšší státní funkcí v éře česko–slovenské historie
Když byla do funkce prezidentky zvolená usměvavá, mladě vypadající žena plná elánu, leckdo Slovákům jejich hlavu státu začal závidět. Jednou z prezidentských povinností je také reprezentovat svou vlast, a to zvládá tato energická žena na jedničku.

Zuzana Čaputová se narodila 21. června 1973 v Bratislavě manželům Strapákovým. Než se stala v roce 2019 hlavou Slovenského státu, pracovala jako právnička v neziskovém sektoru zejména pro organizaci VIA UIRIS, která má za cíl prosazování spravedlnosti. Mezi její nejznámější veřejné kauzy patří 14 let práce věnované skládce plastů ve městě Pezinku, kde žije. O její odstranění bojovala jedna z místních občanských iniciativ.

V roce 2017 se vrátila k samostatné advokátní praxi s cílem pracovat na kauzách s podobným zaměřením. Za svou práci a činnost aktivistky byla v Bruselu oceněna Evropskou osobností roku. Jde o cenu, která je udělována evropským lídrům za mimořádné úspěchy v oblasti politiky, obchodu a inovací, které formují podobu Evropy.

Zuzana Čaputová se také dlouhodobě věnovala problematice týraných a zneužívaných dětí. V roce 2017 oznámila vstup do politického hnutí Progresívné Slovensko a byla zvolená místopředsedkyní. O dva roky později se vzdala své funkce, aby se soustředila na kandidaturu v prezidentských volbách.

Přízeň voličů si získala hlavně svým veřejným prohlášením, že na Slovensku neplatí spravedlnost pro všechny stejnou mírou a že se v roli prezidentky zasadí o okamžité a systémové změny v politice, prokuratuře a justici. Poukázala také na plán oddělit fungování policejních složek od vlivu politiků a ukotvit odpovědnost prokuratury vůči veřejnosti, která ji má kontrolovat. Nezapomněla ani na zlepšení podmínek seniorů v pečovatelských zařízeních a na ochranu životního prostředí, kterou si podle ní slovenská krajina zaslouží.

Zuzana Čaputová žije se dvěma dcerami ve svém rodném Pezinku. V roce 2018 se rozvedla. Poté byla spojována s hudebníkem a výtvarníkem Peterem Konečným, který ji pomáhal s prezidentskou kampaní, nebo s bývalým ředitelem slovenské pobočky Greenpeace Jurajem Rizmanem.

Sympatická prezidentka se pyšní celou řadou prestižních ocenění za svou práci v politice a v ochraně lidských práv a životního prostředí. Přejme si v čele naší země člověka, který obdrží Evropskou cenu za politickou kulturu, jak je tomu na Slovensku.

Zdroj: