Největší chyby při opalování, které vám mohou zničit dovolenou

Největší chyby při opalování, které vám mohou zničit dovolenou
Teplé letní dny jsou tu. To s sebou nese dovolené u moře, dětské tábory, výlety a další příležitosti, kdy na slunci strávíme celý den. Projděte si přehled zásad, jak si slunečné dny neznepříjemnit.

Řádná ochrana kůže

I krátkodobé vystavení pokožky slunečním paprskům může u některých z nás způsobit nepříjemné popáleniny a svědivé vyrážky. Pokud tak navíc budeme činit dlouhodobě, zásadně tak zvyšujeme riziko rakoviny kůže a jejího stárnutí. Pokud se pobytu na slunci nemůžete vyhnout nebo se přímo chcete opálit, nepodceňujte důležitost opalovacího krému. Nezapomeňte, že typickým výjevem, kdy rodina přijede k vodě a navzájem se namaže opalovákem, to nekončí. Abyste skutečně dosáhli řádné UV ochrany, je třeba se po každém koupání znovu namazat. To platí i pro voděodolná mléka, v tomto případě byste měli vrstvu obnovit alespoň třikrát denně. 

Zdroj: Autor: KonstantinChristian / Shutterstock

Nikdy nebuďte na slunci celý den 

Na přímém ostrém slunci byste neměli trávit více než 4 hodiny za den. Čas u vody naplánujte spíše na hodiny, kdy nejsou sluneční paprsky nejintenzivnější, tedy mezi 11. a 15. hodinou. Nepodceňujte ani takové dny, kdy je nebe zatačené a slunce vás přímo neoslňuje. Mraky rozhodně neplní funkci žádného UV filtru a riziko poškození kůže tak není o nic nižší. Preventivně se opalovacím krémem namažte i v případě, že budete trávit čas ve stínu.

Na přímém ostrém slunci byste neměli trávit více než 4 hodiny za den. Čas u vody naplánujte spíše na hodiny, kdy nejsou sluneční paprsky nejintenzivnější, tedy mezi 11. a 15. hodinou.

Předcházejte úžehu

Zarudlá a nepříjemně svědivá kůže není jediným rizikem nezodpovědného pobytu na slunci. V horkých letních dnech pamatujte na dostatečný přísun tekutin. Podstatná je také pokrývka hlavy, u mužů bez kštice s vyplatí krémem namazat i hlavu. V případě, že byste na sobě pozorovali příznaky úžehu, tedy bolest hlavy, zvýšenou teplotu a závratě, ihned opusťte slunce a zchlaďte se. 

Děti a slunce

I jako dospělí jsme velmi náchylní na sluneční paprsky a to i přesto, že máme o mnoho silnější kůži než děti. Ti nejmenší by se měli přímému slunci vyvarovat úplně, děti do tří let by se pak měly vyskytovat na slunci pouze krátce a s důslednou ochranou. Poškození kůže se může projevit až v dospělosti například zhoubnými nádory. Děti jsou navíc více náchylné k úžehu i úpalu, dbejte na pokrývku hlavy. V letních vedrech není ideální ani přemírá pohybu. 

Zdroj: