Mozartovy koule: Které jsou ty zaručeně originální a jak je poznáte

Mozartovy koule: Které jsou ty zaručeně originální a jak je poznáte
Mozartovy koule jsou vedle Sacherova dortu další sladkostí, kterou světu dalo Rakousko. Jak mají vypadat ty pravé a kam si pro ně nebo na ně zajít? Přečtěte si našeho "sladkého" průvodce.

Originální koule jsou jen jedny

Slavnou cukrovinku vytvořil salzburský cukrář Paul Fürst v roce 1890. Cukrářství Fürst ji vyrábí dodnes, a to stále stejným způsobem, ručně.

Salzburg je také jediné místo, kde si dnes originální koule dle tradiční receptury koupíte. Pralinky jsou dodnes baleny v typickém modrém obalu. Nebývalý zájem však vyvolal i odezvu a na trhu se tak objevila řada průmyslově vyráběných Mozartových koulí.

Původní výrobce si totiž sladkou cukrovinku na samém počátku nepatentoval, což otevřelo cestu k mnoha více či méně kvalitním variacím.

Co tedy sladká pralinka má obsahovat? V optimálním případě pouze marcipánové jádro, vrstvu nugátu a mléčnou čokoládu. Tedy žádné náhražky, jako je například palmový tuk. Svoje místo tu nemají ani konzervanty či jiné podobné látky. Luxusní cukrovinka je kvůli kvalitě vstupních surovin i náležitě finančně náročná.

Pomoc, je to drahé!

Finanční náročnost je však způsobena i tradiční ruční výrobou. Pokud si chcete dopřát Mozartovy koule v levnější verzi, upřednostněte ty od značky Mirabell. Vyrábějí se strojově, což dovoluje cenu produktu znatelně snížit, konkurenční pralinky jsou oproti těm z Fürstovy cukrárny asi třikrát levnější.

Kuličky jsou díky strojové výrobě dokonale pravidelného tvaru a oproti originálním koulím z cukrárny Fürst také déle vydrží. A to nejdůležitější: Chuťově podle referencí milovníků sladkostí ve srovnání s originálem v zásadě obstojí.

A i když se jako Originální salcburská Mozartova koule označuje jen ta ze Salzburgu, recept tajný není. Můžete si proto zkusit kuličky vyrobit i sami doma, pokud vás chuťově neuspokojí ty z obchodu.

Potřebovat budete pouze domácí nugát, marcipán a čokoládovou polevu. Pro nugát jsou základní surovinou lískové oříšky, marcipán zase vyžaduje mandle.