Jak se postavit špatným snům a dopřát si ničím nerušený spánek

Jak se postavit špatným snům a dopřát si ničím nerušený spánek
Někdo vás pronásleduje? Padají vám zuby? Jste sami uprostřed děsivé divočiny? Většina z nás si pamatuje alespoň jeden takový sen právě pro jeho živost a silné pocity strachu. Občas se stane, že se zlé sny vracejí a narušují náš pravidelný spánek. Jak se tedy se zlým snovým duchem po dobrém domluvit?

Pozorujte své pocity 

Vždy věnujte pozornost tomu, jak se po probuzení cítíte. Nesnažte se nepříjemné pocity spojené s obtěžujícím snem potlačovat. Vaše pocity a tělesné vjemy vás mohou upozornit na naléhavost a důležitost snu. Zaměřte se jak na jeho negativní, tak i pozitivní důsledky. Znovu si procházejte jednotlivé obrazy, prožijte pocit ze snu celým svým tělem. Sledujte jakékoliv změny na svém těle. Při práci se sny zjistíte, že náhlý nový objev aktivuje celé tělo. Najednou vás přepadne horko, chlad nebo tíseň. Tyto pocity, stejně jako myšlenky, které se vám v prvních minutách po probuzení vyjeví v mysli, mohou pocházet z hlubších úrovní spánku, jež si v bdělém stavu jen těžko vybavujeme. 

Se snovými symboly si hrajte

Pojměte práci se snem jako hru. Zvýrazněte si klíčová slova ze záznamu snu a připište k nim asociace, které vás napadnou. Nenuťte se ale k rychlému pochopení všech indicií. Několikadenní odstup vám pomůže vidět souvislosti s nadhledem. Vaše sny se vždy vztahují jak k minulosti tak k budoucnosti. To je také důvod, proč význam snu nemusíte plně chápat. Však zapíšete-li si jej, lépe se vám vybaví v reálném životě. Například máte opakovaně sen, že vám ujíždí vlak a vy do něj naskočíte, ale na nástupišti zapomenete svou starou babičku, vlak staví až po sto kilometrech. Pravděpodobně v následujících dnech budete více hledět kolem sebe a hlídat si své svěřence. Sen může značit vaší každodenní uspěchanost a potlačení citového života. Neudělejte chybu tím, že možné doslovné naplnění snu budete považovat za jeho jediný význam. Proto je důležité zapsat si všechny pocity spojené se snovými symboly a postavami a opakovaně se k nim vracet. Uděláte-li tuto práci ve dne, je pravděpodobnější, že vaše mysl vás v noci nechá v klidu. 

Návrat do snu

Jedna z metod, která je velice účinná při zpracování obtěžujících snů, je snaha o návrat do snového příběhu. S touto metodou je však spojeno několik úskalí: 

  • 1. Sen, který si vybavujete, není tentýž, který se vám zdál. Ann Fradayová v knize Dream Power popisuje zapamatovaný sen jako pouhou pohlednicí z cest. V momentě, kdy jste zcela bdělí, ztrácíte ze snu většinu informací i prožitků. Proto je důležité si sen zaznamenat bezprostředně po probuzení. Stačí pár obyčejných činností jako je vypití sklenice vody, přitulení se k milované osobě nebo otevření okna a vzpomínky na sen rychle vyprchají. 
  • 2. Abyste mohli opět vplout do svého snu, je potřeba se uvolnit. Byl-li pro vás sen příliš děsivý a vy se bojíte opětovné konfrontace s ním či máte potíže s relaxací, možná pro vás bude nezbytné najít někoho, kdo vás bude během celého procesu podporovat. 

Nedokončený sen

Probudíme-li se s hrůzou ze zlého snu, prcháme do bezpečí bdělého světa. Sen zůstává nedokončeným a ve zkoušce jsme neobstáli. Tím, že ji podstoupíme znovu, získáme sílu a odvahu čelit svým vlastním strachům

Návrat do snu C. G. Jung popsal slovy “snít dál svůj sen”. Neznamená to tudíž, že budeme vědomě manipulovat s obsahem snu. Ve svých návratech do běhu původního snu nezasahujeme, ale jsme otevřeni všemu, co se v něm děje. Výhodou je, že přicházíme s určitou obezřetností a v případě potřeby jsme připraveni kdykoliv požádat o pomoc.