Zahradní ptactvo si vás díky budkám ke hnízdění oblíbí: Je však důležité zavěsit je dostatečně vysoko

Zahradní ptactvo si vás díky budkám ke hnízdění oblíbí: Je však důležité zavěsit je dostatečně vysoko
Opeřenci na vaší zahradě ochrání vaši úrodu před škůdci, zejména před larvami hmyzu. Postavení budky ke hnízdění je učiní šťastnými. Je ale důležité určit správnou výšku, kam budku zavěsit. Každý ptačí druh preferuje jinou výšku.

Minimálně 2 až 3 metry vysoko

Při zavěšování budky byste měli mít na paměti, že opeřenci si k hnízdění vybírají taková místa, která jsou mimo dosah predátorů. V tomto případě se počítají i veverky, které by do budky jinak mohly proniknout a ublížit mláďatům, ať už záměrně nebo nehodou.

Proto žádný z našich opeřenců nehnízdí níže než ve výšce dvou metrů. Budku byste proto měli zavěsit minimálně dva metry nad zem. Lepší jsou tři metry, protože spousta druhů našeho ptactva nevěří tak nízko zavěšeným budkám a vyhledá vyšší stanoviště.

Čtyři metry jsou pro některé druhy naopak zbytečně moc, ale stále máte u takto vysoko zavěšené budky slušnou šanci, že vám v ní někdo uhnízdí. A pokud se ve vašem okolí pohybují sovy, ideální průměrná výška je 5-6 metrů, ovšem zde je problém, že sovy moc nezalétávají do blízkosti lidských obydlí, natož aby u vás hnízdily, a vaše snaha by mohla být úplně zbytečná.

Nejlepší místo na umístění budky

Jako první možnost vás nejspíše napadne zavěsit budku určenou ke hnízdění na strom. Dává to smysl, protože stromy jsou vysoké. Ovšem má to háček, a to především již zmíněné veverky. Ptáci hledají místo, kam je obtížné se dostat.

A právě proto, chcete-li, aby budka byla obydlená, je lepší ji zavěsit (připevnit) na zeď vašeho domu. Ptačí rodiče budou mít větší jistotu, že se k jejich mladým nikdo nedostane a že tím spíše je hlídající rodič ubrání sám.

Nehledě na to, nakolik dobré podmínky jim nachystáte, pokud budku zavěsíte na strom, může zůstat navždy neobydlená.

Zároveň je nutné hlídat, aby do budky nepražilo slunce nebo aby do ní nefoukal silný vítr, a to zejména ve velmi nepříznivém počasí.

Nezapomeňte na pravidelnou údržbu

Jakmile opeřenci opustí společně s mláďaty hnízdo, je vhodné budku vyčistit a tím ji připravit na příchod dalších jedinců. Do budky, která je znečištěna především výkaly mláďat a kde je postavené hnízdo jiného ptáčka, se nikomu příliš stěhovat nechce.

Vyčistěte budku, vyvětrejte ji a připravte jiným opeřencům, kteří hledají vhodné místo na hnízdění.

Ptačí budku si můžete doma i vyrobit, třeba s dětmi
Ptačí budku si můžete doma i vyrobit, třeba s dětmi | Zdroj: NatashaFedorova / Depositphotos

Konkrétní ptačí druhy a výška budky

Nejvybíravější z našich původních ptačích druhů je bezpochyby kos. Vyhledává hlavně místa, která jsou dva metry nad zemí. Ani víc, ani míň. To samé platí i u běžně plaché červenky. Dalšími snadno pozorovatelnými druhy jsou sýkory, zejména modřenka a koňadra. Oběma vyhovují budky umístěné od dvou do čtyř metrů nad zemí.

Jiřička se spokojí s málem, příliš si nevybírá. Nejlepší podmínky jí zařídíte, když budku pověsíte dva až osm metrů nad zem. Vrabec se k vám nastěhuje, je-li budka ve výšce čtyři až osm metrů, a to samé udělá i kavka.

Brhlík lesní, který k vám zavítá spíše, když máte domeček u lesa, preferuje budky umístěné 4 až 6 metrů nad zemí. A v případě, že vám váš klid i ucelenou zeď neustále narušuje datel, můžete pořídit domeček i jemu, ve zdech totiž většinou hloubí díru na hnízdo. Postačí klidně tři až pět metrů nad zemí.