Čištění sklokeramické varné desky je kumšt. Zapomeňte na drátěnky a staré škrabky

Čištění sklokeramické varné desky je kumšt. Zapomeňte na drátěnky a staré škrabky
Sklokeramická varná deska je sama o sobě velmi praktická, ale její čištění už tolik ne. Měly by na to být použity pouze určité prostředky, aby nedošlo k poškrábání. Nejlepší je otřít ji alespoň jednou denně s pomocí hadříku z mikrovlákna, destilovaného bílého octa, vody a láhve s rozprašovačem.

Čistěte desku ideálně po každém použití

Moderní sklokeramická varná deska už dávno předstihla kdysi klasické plotýnky. Co však zůstalo stejné, jsou skvrny od vroucích omáček a připálené zbytky po vaření. Zde pak panuje nejistota – lze k čištění používat drátěnky, abrazivní a domácí čisticí prostředky? Je bezpečné používat škrabku za všech okolností?

Před použitím nové desky ji očistěte a vyleštěte speciálním čističem sklokeramických varných desek. Nezapomeňte si přečíst návod ke spotřebiči a zvláštní pozornost věnujte právě seznamu toho, čeho se vyvarovat při jeho používání. Čistěte povrch, jenž je zcela vychladlý, s výjimkou odstraňování cukru, sirupu, rajčatových produktů a mléka. Ty by měly být odstraněny okamžitě.

Desku byste měli vyčistit prakticky po každém vaření jemným čisticím prostředkem a měkkým hadříkem. Každý, kdo někdy omylem poškrábal svou dosud neporušenou sklokeramickou varnou desku pánví, musel být na sebe naštvaný. Záleží samozřejmě na tom, jak moc si na podobných věcech zakládáte, ale když má člověk něco nového, obvykle ho potom mrzí takové pochybení. Nesprávná volba čisticího prostředku ale může vést i k materiálním škodám.

Nepoužívejte drátěnky ani staré škrabky na sklo

Abrazivní čisticí prostředky nejsou vhodné kvůli malým částicím, jež mohou poškrábat povrch i při pečlivém čištění. Drátěnka či drsná a škrábavá strana houby se nedoporučují už vůbec, poněvadž by samozřejmě mohly zanechat nežádoucí stopy. Vyhněte se rovněž čisticím prostředkům na nádobí, které jsou příliš citlivé na teplo. Takový výrobek by se mohl připálit a způsobit nenapravitelné zabarvení. Při používání byste jej měli vždy důkladně otřít vodou. Dále zapomeňte na spreje do trouby, odstraňovače skvrn a podobné chemicky agresivní čisticí prostředky.

Na povrch desky můžete použít speciální škrabku na sklo, je-li její použití za tímto účelem inzerováno a je-li její čepel nepoškozená, nerezavějící a rovná. Staré čepele způsobují škrábance, tak pozor na to.

Čištění sklokeramické varné desky škrabkou
Čištění sklokeramické varné desky škrabkou | Zdroj: ramonespelt1 / Depositphotos

Buďte obzvláště opatrní s cukrem, hliníkem a plasty

V případě sklokeramické desky se cukr, hliník a plastová fólie mohou velmi silně připálit. Cukr horký asi 200 °C se během ochlazování smršťuje, a tak vám napětím může sklo i popraskat. Na desce zůstanou díry, které už nepůjde nijak zalátat. Nejlepší je zbytky okamžitě odstranit kovovou čisticí škrabkou a otřít měkkým vlhkým hadříkem, mycím prostředkem a teplou vodou.

K čištění jsou vhodné čisticí prostředky na sklo, drcené tablety do myčky nádobí nebo domácí prostředky, jako je citronová šťáva a jedlá soda. Obzvlášť odolné skvrny můžete odstranit namočením drcených tablet nebo jedlé sody na několik hodin. Povrch desky ale nechte předem vychladnout.