Topení v krbu nebo kamnech na dřevo se vyplatí jen někdy. Roli hraje instalace, velikost i palivo

Topení v krbu nebo kamnech na dřevo se vyplatí jen někdy. Roli hraje instalace, velikost i palivo
Krby a kamna na dřevo se zdají být výhodnější variantou topení oproti dražšímu radiátorovému systému, ale platí to pouze za určitých podmínek. Důležité je zvolit správnou velikost kamen, mít spolehlivé těsnění dveří, správnou instalaci a vhodné palivo, tedy dobře vysušené dřevo.

Dvířka od kamen musejí dokonale těsnit

Máte-li doma krb nebo kamna na dřevo, určitě chcete vědět, jak na tom ušetřit peníze a jaké detaily je třeba vzít v úvahu, abyste utratili méně, ale současně zachovali potřebné množství tepla. Krb a kamna na dřevo vytvářejí kouzelnou atmosféru a váš domov krásně zútulní, dřevo je navíc obnovitelným a udržitelným zdrojem paliva. Tento způsob vytápění je šetrný k životnímu prostředí. Všechno má ale nějaké klady i zápory a tato zařízení, stejně jako ostatní, vyžadují pravidelnou údržbu a velkou pozornost během provozu. Také potřebujete úložný prostor pro polena, aby měla dostatek vzduchu a zůstala suchá.

Je nutné odstranit zbytky dřeva, prach a popel ze vzduchového potrubí. Kromě toho musí být vyčištěn prostor obsahující dřevo a sklo. Klíčovým prvkem, na který se však příliš nemyslí, je těsnění dveří. Pokud je poškozeno, dojde k nadměrné spotřebě a zbytečným tepelným ztrátám. Je rovněž velmi důležité, aby bylo neporušené kvůli možnému rozptylu plynů ze znečištění, jež by mohly proniknout dál do domu a mít nepříznivý vliv na vaše zdraví.

Existuje tedy jedna drobnost, kterou se hodí zvážit, abyste měli dostatek tepla, ale zároveň udrželi nějaké peníze v kapse. Těsnění by se obvykle mělo měnit každé tři roky, aby byla zajištěna účinnost a bezpečnost. Může se však poškodit dříve. Jestliže se dveře pevně neuzavřou, je to jasná známka opotřebení. V případě, že se mnohem rychleji špiní sklo nebo se rychleji hromadí saze, lze opět předpokládat, že něco není v pořádku. Tehdy se doporučuje zavolat odborníka, který posoudí situaci a možnost výměny.

Moderní kamna vhodné velikosti a se správným palivem

Čím jsou kamna starší, tím méně jsou účinná a tím více paliva spálí. Investice do moderního modelu s čistším a efektivnějším spalováním vám tedy v konečném důsledku ušetří více peněz. Kamna s certifikací EPA nejen udržují nízké emise, ale zajišťují i vyšší účinnost.

Žena si vychutnává chvíli u kamen.
Žena si vychutnává chvíli u kamen. | Zdroj: lofilolo / Depositphotos

Ujistěte se ovšem, že vybíráte správnou velikost kamen pro váš obytný prostor. Budou-li příliš malá, logicky vás neudrží v dostatečném teple. Pokud budou naopak příliš velká, patrně je budete neustále spouštět na nízkou teplotu, čímž spálíte více paliva a budete mít černé sklo. Vy ale potřebujete kamna, která můžete spustit na střední až středně vysokou teplotu a která budete snižovat pouze předtím, než půjdete spát.

Správná instalace vám také může pomoci vytěžit z kamen maximum a snížit spotřebu dřeva. Zvažte správné umístění a odvětrávání, jež zajistí dostatečný průvan. Nezapomínejte ani na vhodné palivo. Přesvědčte se, že jsou polena dobře vysušená. Použijte vlhkoměr, abyste měli jistotu, že vlhkost nepřevyšuje 20 %. Mokré dřevo samozřejmě pomaleji hoří, energie jde na jeho vysušení, místo aby vás udržela v teple.