Vypínání radiátorů v místnostech, které nepoužíváte, vám může ušetřit peníze. Má však i své nevýhody

Vypínání radiátorů v místnostech, které nepoužíváte, vám může ušetřit peníze. Má však i své nevýhody
Všichni se obáváme růstu našich nákladů na vytápění. Pokud máte v domě místnosti, které používáte jen zřídka, má smysl tamní radiátory vypnout a zavřít dveře, čímž ušetříte. Má to ovšem jednu výraznou nevýhodu, a to problém s vlhkostí.

Radiátor s ventilem můžete nastavit dle potřeby

Je lepší vypnout radiátory v místnostech, které se nepoužívají nebo jsou málo navštěvované? Mnoho lidí si klade otázku, jak to ovlivňuje spotřebu a kolik se celkově utratí. Vytápění vašeho domova během chladných měsíců samozřejmě něco stojí, a tak se snažíte ušetřit, kde to jde. Pokud navíc žijete ve velkém domě, určitě se u vás najdou místnosti využívané málokdy. Necháte-li tam radiátor zavřený, vzejde z toho úspora na vašem účtu, anebo velká chyba?

Jedním z opatření nezbytných pro lepší využití topného systému je vybavení každého radiátoru ventilem, který lze otevřít, zavřít či nastavit podle potřeby. To vám umožní ho zavřít právě v místnosti, kterou nikdy nebo téměř nikdy nenavštěvujete. Může se jednat např. o pokoj pro hosty. Pokud se týdny nepoužívá, je zbytečné ho každý den vytápět. Přemýšlet je třeba rovněž o přítomnosti radiátoru poblíž vstupních dveří, jenž bývá vystaven nepřetržitému průvanu. Lze ho přitom zavřít nebo spustit.

Teprve tím dojde k úspoře na vašem účtu, protože zavřením radiátoru v místnosti, do níž nechodíte, se logicky sníží objem, který má být vytápěn. Tento způsob jednání vám tedy umožní neplýtvat energií, mít koncentrovanější teplo v oblastech, kde se zdržujete, a vidět příjemnější čísla na účtu. Je důležité udržovat v domě vždy konstantní teplotu, ne příliš nízkou, ale ani moc vysokou. Odborníci doporučují 19 až 20 °C, o pár stupňů nižší v ložnici. Vyhýbání se průvanu může být užitečné, stejně jako snaha nezakrývat radiátory oblečením, udržování dobrého procenta vlhkosti a pravidelná kontrola, zda systém funguje správně.

Vypínání radiátorů má svá pro i proti

Vypnutím radiátorů v nepoužívaných místnostech tedy snížíte spotřebu energie a náklady na vytápění, což je v souladu s udržitelnými postupy. Pomůže to snižovat emise skleníkových plynů a bojovat proti změně klimatu. Pokud váš topný systém umožňuje zónové vytápění, kde lze nezávisle ovládat různé oblasti, vypnutí radiátorů v nepoužívaných místnostech zároveň zaručí individuální pohodlí a optimalizování spotřeby energie.

Ano, to jsou všechno krásné výhody, ale tento postup má i pár nevýhod. Když je radiátor vypnutý delší dobu, místnost se může ochladit, což vede ke zvýšené vlhkosti a potenciálním problémům s ní. Místnosti orientované na sever jsou tímto problémem obzvláště ohrožené, pak nemá smysl snažit se ušetřit peníze vypnutím radiátoru, budete-li nakonec muset platit za odstranění důsledků vlhkosti.

Pokud teplota výrazně klesne, potrubí připojené k vypnutému radiátoru může zamrznout a způsobit poškození topného systému. Toto riziko je samozřejmě vyšší v chladnějším období. V závislosti na uspořádání vašeho domu může vypnutí radiátorů v některých místnostech narušit přirozenou cirkulaci tepla, což vede k nerovnoměrným teplotám v celém domě. Vše si tedy dobře rozvažte.